[Romerikes Blad] Martin Sandqvist (47) har brukt snus daglig i 30 år. Etter å ha sett hvilke skader snusen gjorde i munnen hans, vil han vise fram bildene til skrekk og advarsel for ungdom.

– Jeg ble sjokkert selv da jeg så disse bildene som tannlegen min tok. Det var skremmende, sier Martin Sandqvist fra Nittedal til rb.no.

Omfattende skader

De siste årene har det gått med halvannen boks i døgnet.

– Avhengigheten var så sterk at jeg la inn snus automatisk i søvne, forteller han.

Men i fjor sommer fikk 47-åringen seg en alvorlig vekker da Nittedal tannklinikk oppdaget omfattende skader i munnen hans.

Seks åpne sår

Ved en hjørnetann hadde tannkjøttet trukket seg helt tilbake, beinet var blitt borte og store deler av roten var synlig. I tillegg ble det påvist seks åpne sår. Skadene hadde oppstått som følge av snusbruk, ifølge tannlegen.

– Det var en sviende smerte hver gang jeg la inn en ny snus, men det pleier jo å svi litt. Derfor tenkte jeg ikke over det. Jeg pleier heller ikke å brette opp leppa foran speilet og hadde ikke sett hvor ille det var før tannlegen gjorde det, sier Sandqvist.

Da tannlegen oppdaget skadene i 47-åringens munn, ble han umiddelbart henvist til tannlegehøyskolen.

Ikke kreft

– Der ble det tatt celleprøver av meg for å undersøke om det var kreft i munnen min. Heldigvis var det ikke det, sier Sandqvist.

47-åringen har likevel ikke satt på lokket på snusdåsen for godt.

– Jeg snuser fortsatt i dag, men nøyer meg med en boks posesnus hver fjortende dag. Denne legges på den andre siden av munnen enn der såret er. Men mitt helt klare mål er å bli helt snusfri, sier Sandqvist.
 

Skrekk og advarsel

Han synes det er bra at Nittedal tannklinikk nå fokuserer på snusbruk blant unge. 47-åringen vil også selv bidra med det han kan for å få færre til å bruke snus.

– At røyk er farlig har vært framme mye i mediene, men det er ikke like kjent hvor farlig snus kan være. Nå som jeg har sett hva snusen kan forårsake, vil jeg vise det fram til andre. Jeg håper bildene kan være et eksempel til skrekk og advarsel, spesielt for unge, sier han. (ANB)

Les hele denne saken på rb.no!