Aldersgrense meg her, og aldersgrense meg der. Det er aldersgrense på alt når for tiden. Til og med på nesespray.

Når er du voksen?

Når du er 18 år er du voksen, er du ikke? Vel, ikke på buss – eller tog. På buss må du nemlig innen stadiet «student» før du kan gå videre til voksen. Det gjør at du ikke er voksen før du er 19 eller eldre. Du er nemlig student så lenge du har skolebevis. Det samme gjelder på tog.

Så har vi kinoene, hvor du er voksen fra en alder av 15 – og fly hvor du faktisk går under voksen fra du er 12 år.

For å stemme må du være 18, og det må du også være for å kjøre bil. Det blir heller ingen alkohol før du har gått inn i ditt nittende år. For sterkere saker må du ha fylt 21 år.

Det er så ekstremt tullete å ha så mange forskjellige aldersgrenser for når du er voksen. Det hadde vært 100% mye lettere om det bare var satt en offisiell «voksen-alder».

Teite aldersgrenser

Det finnes utallige teite aldersgrenser her i landet. De mest åpenlyste er kinoaldersgrensene. Du kan for eksempel ikke se flere av Harry Potter-filmene hvis du er under 15 år, og det er jo helt tragisk. Det samme gjelder TV-spill. Vi tåler å se blod selv om vi er under 18...

Nå får det være greit at vi ikke kan ta lappen før vi er 18, selv om de aldersgrensen for å ta lappen i USA er 16 år. Aldersgrensen for snus, røyk og alkohol er 18 år – men det finnes ingen sjel mellom 16 og 18 år som bryr seg om det. Det er like greit å sette ned aldersgrensen til 16 år.

Det fins også andre drikker som har teite aldersgrenser. Energidrikken «Battery» og «Burn» har lenge blitt solgt i Norge med aldersgrensen 14 år. Den tredje energidrikken, «Red Bull» har faktisk vært ulovlig i Norge frem til 2009, men selges nå under samme aldersgrense som de andre. Noen steder er det faktisk ikke lov å kjøpe energidrikke hvis du er under 18.

Den om mulig aller teiteste er at du må være 13 år for å lage en bruker på Facebook, og faktisk også mange andre steder. Jeg ser ikke en vettug grunn for å sette denne grensen til 13 år. Hadde den stått på ti, så hadde det vært greit – men 13-åringer klarer å ta vare på seg selv på nettet. Hvert fall på Facebook!

Teite aldersgrenser er det absolutt nok av, og når du må være 18 år for å kjøpe lighter på ting og tang, paracet på apoteket, og for å ha bankkort du kan handle med på nettet – er det ikke rart vi blir lei disse aldersgrensene. Noen steder må du til og med være 18 for å kjøpe dildo...

Den aller siste – og aller teiteste aldersgrensen går under sjangeren ”uforståelig”. Du må nemlig være 18 år for å kjøpe nesespray på apotekene i Norge.

Lavalder?

Noen ganger går aldersgrensene mot deg, mens andre ganger går de med deg. Kriminell lavalder kan redde mange smånaskere. Du kan ikke komme i fengsel før du er 15 år, samme om du har drept mora di med en kjøkkenkniv. Du slipper selvsagt ikke helt unna, for du havner nok på barnehjem eller psykiatrisk – men likevel slipper du ganske lett unna.

Det finnes også en lavalder som de fleste ungdom nok har hørt om, og gremmes over. Seksuell lavalder. Likevel så gjelder dette mest for eldre som overgriper seg på ungdom under 16 år. Det er likevel en «anbefalt lavalder» ved 16 år for to som er yngre. Er du 17, og har sex med kjæresten din som er 15 kan du faktisk havne i fengsel...