Sitter du med en iPod touch, eller en splitter ny (eventuelt ødelagt) iPhone i nevene – og søker rundt på AppStore etter nye kule applikasjoner? Vingernett har gjennomsøkt applikasjonslisten til Apple, og har funnet fram til en topp 10-liste. En topp ti for de rareste og mest ubrukelige applikasjonene? Disse kan kun brukes når du har lite å gjøre.

Vi stilte oss følgende spørsmål før vi satt i gang kåringen, og tok med de hvor svaret er ”nei”: – Er applikasjonen virkelig godt for noe i det hele tatt?

Vi har valgt å sette ting litt på spissen. Mange av applikasjonene kan faktisk være meget underholdende.

10. Bibelen(Norwegian Bible)

Hipp Hurra! Bibelen på iPhonen! Fantastisk, nå kan jeg endelig finne ut hva som står i andre mosebok, og hva Jesus sa etter at han gikk på vannet! Eller ikke.

Hvor ofte får du bruk for en hel bibel i miniformat? Det er mye, det er vanvittig vanskelig og tungt å lese. Å lese bøker på iPhonen/iPod touchen er bare helt misslykka. Det er alt for liten skjerm, og derfor er denne appen på trynet – dette er hvorfor iPad er laget.

«– Ubrukelig, hvis du ikke har bruk for den, men fin hvis du har interesse for det.»

9. Just Light Flashlight

Nå kan du enkelt og greit forandre din iPod/iPhone til en briljant lommelykt som lyser opp en stien en mørk høstnatt! Eller ikke.. Alt denne applikasjon gjør er å forvandle skjermen til en hvit bakgrunn. Litt lys vil du jo få, men det lille lyset er så ubrukelig. Du vil få si og si samme effekten ved og bruke hvilken som helst annen bakgrunn. Så vi er nødt til og skuffe og si at det ikke finnes noen magisk måte og forvandle en iPhone til en lommelykt.

«– Ubrukelig. Trenger du sårt en lyskilde, bruk lommelykta eller bare det normale android-lyset.»

8. Fart For Free..

.. som om det ikke er gratis fra før av? Applikasjonen som gir deg de mest fantastiske prompelyder. Med et enkelt trykk på skjermen spraker det i høyttalerne og fjerten slippes ut i det fri. Dette kan kalles ”waste of space” om du da ikke har en stor interesse for prompelyder. Det positive med applikasjonen er at den er luktfri.

«– Menneskekroppen kan enkelt og greit ordne dette selv, du trenger ikke en håndholdt kladd med elektronikk for å gjøre det for deg.»

7. Shave Me

Ehm, okei? Skal jeg barbere deg? Tenk om jeg ikke har lyst, og det har vel ikke du heller? Likevel lager de altså en applikasjon hvor du kan barbere et felt med hår. Hodet mitt sier en ting: ”Hvorfor det?”. Den er jo helt meningløst, og hva er gøy med å barbere noen?

Likevel er det som gjør denne appen til å hevde seg på topplistene, hvis vi ser bortifra teitheten, er at den faktisk er litt gøy. Man kan jo tegne i noen andres hår for pokker! Man kan skamklippe uten konsekvenser! Det er jo drømmen gitt.

«– Hvis din livslange drøm er å tegne i andres hår, er denne applikasjonen for deg.»

6. GunApp

Denne jo morderisk! Hvem vil vel skyte noen? Du? Ja vel, da er vel denne bra da. Du kan velge mellom en haug skytevåpen, og fyre av mot nærmeste offer. ”Pang” låter det, men ingen personer faller i bakken med skuddsår. Du bør gå til psykolog hvis du føler deg skuffet. Eller til pistolsjappa?

Den har både kniv, gevær, pistol, håndgranat og andre mordfaktorer – og er morsom som bare det. Snik deg inn på noen, hold dingsen din foran halsen på offeret og spill av knivlyden. Gjett om noen blir skremt a.

«– Appen for de som har en morder dypt inne i seg.»

5. Kissing Test

Nå kan faktisk din iPod/iPhone fortelle deg om du er en god kysser. Det du gjør er enkelt og greit; sleike, tafse og grise ned skjermen din. Når du har gjort dette i en 10 sekunders tid kommer det opp en tilbake melding på ditt kyss. Og dette helt uavhengig av hvordan du berørte skjermen. Still deg dette spørsmålet: ”Er du virkelig villig til å få en vilkårlig tilbakemelding på ditt kyss etter du har tafset på en skjerm full av bakterier?

Ditt svar er forhåpentligvis: N-E-I.

«– Kysse en skjerm? Mer trenger ikke sies.»

4. Dog Sounds

Hundelyder? Hva skal du med det? Skremme bort katta? Tja, kanskje. Hvert fall får du tildelt flere forskjellige hundeslag, som ”voff”-er og ”bjeff”-er i trynet på deg.

Underholdende er den nok mulig, men aldri har det fantes noe så ubrukelig? Jeg finner ikke èn faktor som gjør denne applikasjonen nyttig, annet enn at du kan få bikkja di sur – eller i et annet humør. Likevel er denne usannsynlig populær. Folk er teite.

«– Voff og bjeff fra android? Skaff deg en hund i stedet.»

3. MyBICLighter

Her har du lighteren som, som kan.. Ehm. Ikke kan tenne på noe. Denne applikasjonen er en Lighter simulator. Vil gjerne benytte anledningen til å sette den applikasjonen i et senario. ”Du står på bussholderplassen en kald vinterdag og en røyknødig kar kommer bort og spør etter fyr. Du tar frem din iPod/iPhone, flikker opp MyBICLighter samtidig som du smiler lurt.” Hvilket utfall dette stuntet får har vi ikke svar på. Men dette er faktisk en av få grunner til å laste ned applikasjonen.

”– Kjøp deg heller en lighter.”

2. Big Red Button

Denne applikasjonen går deg på nervene. Men kan vel nesten ikke forvente noe annet når du først laster ned noe sånt. Du får beskjed om å ikke trykke på den store, røde, fine knappen. Men hvem kan vel motstå fristelsen? Deretter går du igjennom utallige skjermbilder med en nokså absurd tekst. Blir du fort irritert anbefaler vi på det sterkeste og holde seg unna.

”– Ubrukelig. Kan også i visse tilfeller forårsake rasserianfall og frustrasjon.”

1. Pocket Mirror

Gratulerer til lommespeilet, den vant ubrukelighetstesten vår. Når du først får øye på applikasjonen tenker du ”yes!”, dette er jo hva du hele tiden trenger. Et speil du kan speile deg i hvor som helst, når du lurer på hvordan sveisen er. Skuffelsen når du laster det ned er nok grunnen til at den topper listen vår.

Du sitter og ser frem til å titte på deg selv i et klart og flott speilbilde, mens appen lastes ned. Du lurer på hvordan det virker, du har jo ikke noe kamera foran på iPhonen eller iPoden. Du begynner å tenke, og kommer fram til at det er umulig. Du åpner applikasjonen, og der er den – en svart skjerm.

Du hadde hvert fall forventet mer enn dette. Pocket Mirror er enkelt og greit en ramme du kan endre farge på (yay?), med en helt svart flate på innsiden. Der har du speilet ditt der tenker jeg. Jo da, du ser deg selv – men det er bare så vidt, og det er hvertfall ikke noe du kan måle med et ekte lommespeil.

Jeg stiller spørsmålstegn ved hva applikasjonsmakerne har tenkt. Formålet må ha vært å lure brukerne, og det klarer de jo også. Sannheten er at du har lommespeilet før du laster ned appen også. Forsøkt å trykke på knappen på toppen av iPhonen din eller?

«– Har du lyst til å sløse tid og minneplass er det bare å laste ned. Ellers kan du forsøke å trykke øverst på androiden din.»

Konklusjonen er at det finnes mange mange, og flere enn det, av ubrukelige, merkelige og tragiske applikasjoner til iPod touch og iPhone. Likevel er det litt gøy da?