(ØLSPALTEN): Hvert år tilbys et utrolig utvalg av juleøl fra inn- og utland.

Så også i år, spesielt på Vinmonopolet, hvor det er rundt 250 juleøl å velge blant.

Men det er blitt sånn at hva som helst blir kalt juleøl.

Derfor gjelder det å holde tunga rett i munnen hvis man vil ha tradisjonelle smaker. Da er det klassisk, norsk juleøl som gjelder, altså det mørke, fyldige og undergjærede ølet, som har et alkoholinnhold på rundt 6,5 volumprosent, og som selges på Vinmonopolet.

Det er den typen øl, som er representert i denne ukas test av juleøl.

Juleølet ble blindtestet, og Hansa Juleøl dro det lengste strået.

Her er testen:

Hansa Bryggeri: Hansa Juleøl (terning 6)

Her er et mørkt, nesten svart øl med et tydelig rødskjær. Ølet har en lett humleduft med innslag av brente toner og kaffe. Ølet (6,5 prosent) er fyldig med god balanse takket være god bitterhet i smak og ettersmak. Dette er rett og slett et velsmakende og komplekst juleøl.

Aass Bryggeri: Aass Juleøl (terning 5)

Dette er et mørkebrunt øl med et fint rødskjær. Det har antydning til granbar i aromaen. Skummet er gulbrunt. Det er videre et fint preg av skog i smaken. Ølet (6,5 prosent) byr på god fylde og også et visst humlebitt både i smak og ettersmak. Et godt juleøl!

Berentsens Brygghus: Julefnugg (terning 5)

En behagelig humleduft ispedd karamellaktige toner er det første møtet med dette mørkebrune ølet, som har et vakkert rødskjær og et gulbrunt skum. Ølet (6,5 prosent) er sødmefylt med en lett bitterhet og innslag av brent malt. Med andre ord er det snakk om et behagelig og godt juleøl.

E.C. Dahls Bryggeri: Dahls Juleøl (terning 5)

Dette ølet er mahognifarget med et gulbrunt skum. Det har en lett humleduft med innslag av karamell. Ølet, som har et alkoholinnhold på seks prosent, byr på god sødme og en lett bitterhet, samt en frisk ettersmak. Uten tvil et juleøl som vil gjøre seg godt sammen med julematen.

Ringnes Bryggeri: Ringnes Juleøl (terning 4)

Her er et rødbrunt juleøl med et gulbrunt skum og julelukt av karamell og knekk. Ølet (6,3 prosent) er sødmefylt og behagelig med en liten humletvist til slutt. Innvendingen er at ølet kanskje er en tanke for søtt.

Macks Ølbryggeri: Mack Juleøl (terning 3)

Fargen på dette juleølet kan beskrives som mørk kobber. Ølet (6,5 prosent) har et gulhvitt skum og en lett duft av juleknekk. I smaken er det sødme som gjelder. Ølet er rett og slett i overkant søtt, det virker en smule ubalansert, og det trekker litt ned.