Patrick fra Kongsvinger: – Sjokk og vantro her nå

Foto: Privat

Foto: Privat

Artikkelen er over 4 år gammel

BANGKOK/KONGSVINGER: Bomben var plassert inne på et område ved en Buddha-statue midt i turiststrøket. Patrick H. Luka fra Kongsvinger bor i Bangkok og melder om sjokk og vantro i den thailandske hovedstaden.

DEL

Politikilder opplyser at bomben besto av 5 kilo ren dynamitt og 15 mennesker er til nå meldt drept. Luka bor bare noen korte togstopp fra der hvor bomben gikk av.

– Vi aner ikke hvem som står bak, og det er neppe islamister, sier Patrick H. Luka.

Han er direktør for Impact Services Co Ltd og har bodd og arbeidet i Thailand siden 2000.

Bombeangrepet skjedde klokka 18.55 lokal tid. Effekten og styrken på bomben blir beskrevet som svært intens, ifølge Bangkok Post er den sammenlignet med krigsscener i Irak og Afghanistan.

Til sammen 15 personer er nå meldt drept og over 80 personer er hardt skadd, de fleste av dem er vestlige turister. De lokale sykehusene ber nå blodgivere om å melde seg.

– Det var to bomber som var blitt plassert, en innenfor området der «Buddhaen med fire ansikter» står, den er rett ved det fasjonable hotellet Grand Hyatt ved Ratchaprasong-veikrysset. Det var den som gikk av. Om du studerer bildene som nå florerer på sosiale medier, ser du at smijernsarbeidene er vridd utover fra der bomben gikk av, kommenterer Luka.

Han opplyser at det senere også er funnet en annen bombe, denne gikk ikke av og ligger på andre siden av veien for Gaysorn-kjøpesenteret.

Rushtid

Restene av en motorsykkel etter en stor bombeeksplosjon i sentrum av Bangkok mandag. Minst 15 mennesker skal være drept. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB scanpix

Restene av en motorsykkel etter en stor bombeeksplosjon i sentrum av Bangkok mandag. Minst 15 mennesker skal være drept. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB scanpix Foto:

– Man har valgt tidspunkt med en viss omhu, midt i rushtiden, de fleste slutter på arbeidet klokka 18 og går gjerne ut og spiser gjerne middag rett ved kontoret før de drar hjem, kommenterer han.

«For en forferdelig feig handling» er gjengangeren på thailandske sosiale medier, nett-trafikken er enorm på og folk fikk tidvis problem med å laste ned sidene til lokale Bangkok Post.

Det mer enn antydes at bombeangrepet kan ha en sammenheng med at tidligere statsminister Thaksin Shinawatra skal miste sin politioffiser-tittel.

– Thaksin var statsministeren som ble fjernet ved statskuppet i 2007, etterpå har han vært i eksil fordi han ble dømt for korrupsjon og misbruk av makt, kommenterer Luka. 

Thailand er et land som for mange nordmenn oppleves som et både vakkert og fredelig ferieparadis. Likevel har monarkiet Thailand har en mildt sagt broket politisk fortid.

– Venter på ny grunnlov

– Det skjer mye her nå, det var militærkupp i mai i fjor og vi venter fortsatt på en ny grunnlov. Thaksin sa i en tale i Finland på lørdag at han ikke støtter det nye grunnlovsforslaget og i ettermiddag uttalte hans lillesøster Yinglak at hun heller ikke gjør det – og så går det noen timer, så skjer dette, sier Luka.

Han forteller at ironisk nok er kun en veldig liten del av befolkningen i Thailand opptatt av politikk:

– Som regel er det bare dem som er involvert eller blir betalt for å protestere som kommer i skuddlinjen, så dette er en ny vri, hvor de bruker bomber og går etter helt uskyldige. Men Thailand er Thailand, der det har vært protester og demonstrasjoner og bomber, kan det pågå en konsert bare et par kvartaler unna, sier Luka.

En politikilde sier at bomben ble funnet under en benk foran Buddha-statuen, bombenedslaget hadde en radius på 40 meter.

– Sykebilene har sluttet å kjøre, vi hører ikke sirene mer og nå kom oppfordringen om at folk må gi blod til dem som er blitt skadet og ligger til medisinsk behandling rundt om å sykehusene, sier han til Glåmdalen.

Artikkeltags