[Nettavisen:] Fellesferien er i anmarsj og nordmenn skal på ferie. Hvert kommer vi veltende inn i taxfreebutikker på flyplasser rundt omkring i landet.

Travel Retail Norway AS er et norskt selskap som driver taxfree-butikker ved Avinor sine flyplasser i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.

Hvert år opplever deres taxfreebutikker en voldsom økning i taxfreehandelen, og ser seg nødt til å ansette mellom 200 og 300 sommervikarer. Hver sommer.

Høysesong

Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, Haakon Dagestad forteller til Nettavisen at sommeren er deres høysesong.

- Toppselgere for fellesferien og året under ett er parfyme, kosmetikk, vin, sprit, sukkervarer og tobakk. Men om sommeren selger vi mye mer solkrem, body lotion, after sun og lettere sommerdufter. Når vinteren kommer selger vi klart mer av pleie til tørr hud og tyngre krydrede dufter og spa produkter.

Selger mer sprit om sommeren

Det selges mer hvitvin, rosévin, vingummi, og blank sprit på sommeren, oppgir Dagestad. Mens på vinteren selges det mer rødvin, sjokolade og brunt brennevin. 

- Men tobakk selges jevnt gjennom hele året. Men nå på sommeren øker forskjellen på antall solgte produkter, så det er nå vi har vår høysesong, sier han.

- Hvilke utfordringer opplever dere i perioden med flest reisende?

- Det er utfordrende å gi de reisende faglig kjøpshjelp når de er på vei ut av landet. Det er også en utfordring å holde køene på et minimum når de reisende lander på vei inn til Norge.

Dagestad begrunner det med at man som regler reiser på forskjellige tidspunkter, mens man ofte lander samtidig på ettermiddagen.

- Vi ansetter derfor 200 til 300 sommervikarer hver sommer, sier han.

Dette selger mest - nedgang for alkohol

Over tid har Brennevin falt, men øl har vokst, så nedgangen for alkohol gjelder alkoholstyrke. 

- Vi ser at hudpleie har vokst veldig mye, mer enn sminke og parfyme. Vi selger spesielt mye fuktighetskremer, også til menn. 

Sukkervarer har liten forandring. Men etterspørselen etter lokalt produsert sjokolade har økt. 

- Har du noen anbefalinger til de reisende?

- Kjøp solkrem med høy faktor hvis man ikke har det med i bagasjen. Vi garanterer fersk solkrem med god effekt. Nordmenn er i toppen av antall tilfeller hudkreft pr innbygger, til tross for at vi har lite sol. Det er fordi vi ikke smører oss godt nok. I tillegg vil jeg anbefale at man ser på reisen som en del av ferien, tar det rolig og ser opp i taket etter informative skilt hvis man lurer på noe, sier han.

Disse produktene selger mest

Parfyme og kosmetikk

Boss bottled deostick 

Biotherm Lait corporel Body lotion 

Lancome Definicils Mascara 

Clarins instant light Lipgloss sett 

Colgate Tannkrem 

Biotherm pure deo rollon trio sett 

Biotherm Homme deo rollon trio sett 

Estee Lauder daywear 

Biotherm solkrem spf 15 

L`occitane Håndkrem      

Vin, sprit, tobakk og sukkervarer:             

Skruff snus fresh White  

Prince sigaretter 

Tommasi vin Ripasso 

Laroche Chablis 

Freia Melkesjokolade 

Wrigleys Extra Sweet mint 

Baileys Cream 

Jaegermeister 

Underberger