Gå til sidens hovedinnhold

Norge skal trene opp syriske opprørere

Artikkelen er over 5 år gammel

Norge sender en styrke på om lag 60 soldater til Jordan for å trene syriske opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen IS.

– Vi har besluttet å tilby et militært bidrag på om lag 60 personer som skal trene, rådgi og gi operativ støtte til lokale syriske grupper i deres kamp for å frigi områder som i dag kontrolleres av ISIL, sier statsminister Erna Solberg (H).

ISIL er annen forkortelse for IS.

Den ytterliggående islamistgruppens frammarsj i Syria og Irak berører vår alles sikkerhet, ifølge Solberg.

– ISILs brutale holdninger og handlinger har tatt livet av mange sivile og drevet enda flere på flukt fra sitt hjem. De har rammet Europa med terror, og unge mennesker er blitt radikalisert og vervet som fremmedkrigere, sier hun.

Gruppene må klareres

Norge er med i en internasjonal koalisjon mot IS hvor mer enn 65 land og organisasjoner deltar, og det nye norske bidraget vil inngå i koalisjonens program for å trene, rådgi og gi operativ støtte til lokale opprørsgrupper i Syria som kjemper mot IS.

– Det er koalisjonens strategi at det er lokale styrker som skal lede an i denne kampen, mens koalisjonen støtter og trener de lokale styrkene, sier Solberg.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) påpeker at aktørbildet i Syria er svært komplisert.

– Gruppene som støttes, gjennomgår en grundig og systematisk godkjennings- og klareringsprosess. En forutsetning for støtten er at operasjonene er rettet mot ISIL, og at de ikke undergraver det pågående fredsarbeidet i Syria, sier hun.

Kan gå inn i Syria

De norske styrkene skal ha base i Jordan. Men situasjonen kan også utvikle seg slik at det blir nødvendig for de norske styrkene å gå inn i syrisk territorium. Blir det aktuelt, vil regjeringen konsultere Stortinget særskilt om dette, ifølge forsvarsministeren.

– Utenriksministeren og jeg har i dag orientert Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget om oppdraget, og regjeringen legger stor vekt på å fortsette å holde Stortinget informert om utviklingen i kampen mot ISIL og de norske bidragene, sier Søreide.

Nordmennene skal bistå i planlegging av og forberedelser til konkrete operasjoner mot IS, forteller hun.

Risiko for Norge

Solberg sier kampen mot IS kan bli langvarig. Men hun understreker samtidig at innsatsen begynner å få effekt.

– ISIL har mistet kontroll over områder. Propagandaen om kalifatet slår sprekker, deres finansielle situasjon svekkes, og tilstrømningen av fremmedkrigere reduseres, sier hun.

Oppdraget betyr også at Norge påtar seg risiko.

– Men jeg mener det er riktig at vi påtar oss dette oppdraget nå og bidrar sammen med verdenssamfunnet mot ISIL for å bekjempe terror som rammer uskyldige, sier Solberg.

Søreide mener det også ligger risiko i ikke å gjøre noe.

– En av grunnene til at vi bidrar til koalisjonen, er nettopp å bekjempe ISIL og dermed redusere faren for terrorangrep mot norsk og europeisk jord, påpeker forsvarsministeren.

Kommentarer til denne saken