Gå til sidens hovedinnhold

Fyller bilen og drar til Lesvos for å hjelpe

Artikkelen er over 6 år gammel

VÅLER: Bæremeiser og tepper, penger og sko. Lene Karlsen vil fylle bilen og reise for å hjelpe syrere som hver dag når stranden på Lesvos. – Nå har jeg fått muligheten til å gjøre noe, sier ungdomsskolelæreren entusiastisk.

Bare denne helga har tusener av flyktninger kommet i land til den overfylte ferieøya i Hellas. Hver dag kommer hundrevis av syrere med båt over Middelhavet, og strømmen øker i takt med helvetet i hjemlandet.

De kommer inn til en strand uten å vite hvor de er. Våte og kalde etter to døgn på havet. Redde, med utmattede barn i hendene. De har ikke mat, ikke vann, og begrenset med eiendeler med seg i den lille båten.

Disse menneskene vil Lene Karlsen hjelpe, og 25. oktober setter hun og Kim Bjørnar Hauge seg i kassebilen full av hjelpeartikler med kurs for Hellas.

- Kim og jeg har bestemt oss for å reise ned for å bidra i hjelpearbeidet som utføres på stranden. Vi er i god gang med å fylle opp bilen med praktiske ting som vi vet det er behov for, sier Lene.

Bæreseler, bæremeiser og tepper av folie som fås kjøpt på apoteket, står høyt på Lenes ønskeliste.

Les også: – Du vet ikke hvem som vil drepe deg

– Endelig kan jeg gjøre noe

Hun har lenge følt at hun burde gjøre noe, men visste ikke hva.

- Jeg er lærer i samfunnsfag og er samfunnsengasjert. Hele tiden har jeg fulgt med på utviklingen i Syria. Sett at hjelpebehovet har økt. Sist helg fikk vi dette innfallet om å reise ned til Lesvos og jobbe der en periode i oktober. Mest ble dette mulig fordi bilen ble tilgjengelig, en bil vi kan fylle opp med utstyr, sier Lene.

Hun vet hva de vil trenge. Ved å følge med på hva frivillige gjør i Hellas, har hun funnet fram til et britisk par – Philippa og Eric - som organiserer frivillig hjelpearbeid på øya. De har hjulpet Lene å sette opp en liste.

- Vi skal være der på stranden, speide etter båter, ta deres hender og hjelpe dem i land. Bære barna deres i sikkerhet. Være der med vann, tepper og gi dem en matbit.

Foad kom sammen med 100-110 andre over Middelhavet fra Tyrkia til Hellas

Se video fra flyktningers ankomst til Kos:  

 Innbyggerne på Lesvos har ikke mulighet for å hjelpe alle disse tusener av flyktninger som kommer i land i et samfunn som allerede har sine utfordringer. Øya overstrømmes av titusener flyktninger.

- Flyktningene må videre, og det er mange mils vandring som ligger foran dem før de kommer til oppsamlingsplassen hvor FNs busser frakter dem videre.

Vi kan samle inn penger til drivstoff, slik at frivillige kan kjøre disse menneskene til bussen.

- Behovet for hjelp er så stort. Det er ikke så mye vi kan gjøre, men vi gjør alt vi kan. Jeg føler at dette er gjennomførbart og at det føles godt å hjelpe til, sier Lene.

Oppdaterer hver dag

Disse tingene kan leveres hos oss i Våler alle dager! Et eventuelt overskudd vil bli gitt til Haslemoen transittmottak.

Jeg har også opprettet en konto til formålet; KONTONUMMER 1822 59 70277. Pengene som samles inn der vil gå uavkortet til:

1. MAT OG VANN. Mange har ikke spist eller drukket på svært lenge når de kommer i land. Målet er å kunne gi folk en flaske vann og en sandwitch før de må gå den lange veien til FNs bussholdeplass hvor de blir fraktet videre til leirer. Noen barn vil også trenge melkepulver. Dette må kjøpes lokalt ettersom det er ulovlig å importere matvarer.

2. DRIVSTOFF TIL FLYKNINGETRANSPORT.
Vi betaler diesel tur/retur. Men ser for oss at det blir skytteltrafikk de dagene vi er på Lesvos. Det er ofte milevis mellom der folk kommer i land og til bussene som transporterer videre til leire, så vi kommer til å kjøre eldre, kvinner og barn etterhvert som de kommer inn.

 

Gjennom Lene Karlsens engasjement flyter det også kunnskap til elevene på ungdomsskolen.

- Vi har en gruppe på Facebook som oppdateres hver dag. Der kan alle de som vil følge oss også følge med på hva hjelpen går til. Hva deres bidrag fører til. Vi har henvendt oss til private og til næringslivet, og så langt fått over 50 bidrag. Pengene vi får inn vil gå uavkortet til flyktningene. Først og fremst til mat og vann. Dernest til å hjelpe dem som driver transport.

- «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe», er vårt motto.

– Ønsk flyktningene velkommen

Les også om hjelpen til Haslemoen: Flyktninghjelperen

Les også: – Vi innser alvoret nå

Også her hjemme er det mulig å hjelpe. Bare i Solør er det akkurat nå internert hundrevis av flyktninger som har fått tak over hodet og mat. Men det er også det eneste.

Facebook-gruppen "Refugees welcome to Norway" har eksplodert i antall medlemmer de siste dagene, etter at en privatperson tok intitiativet. Han så hvordan flyktningene sto i kø og lå på golvet ved politiets mottakssenter på Tøyen. Og bestemte seg for å hjelpe. Gruppen har mange tips om hvordan hver enkelt kan bidra. Slik bygdefolk gjorde da bosnierne kom flyktende til distriktet på begynnelsen av 90-tallet.

Det er også opprettet en lokal facebookgruppe for hjelpegruppen i Hedmark og Oppland

Kommentarer til denne saken