Er det 37178822298 som ringer?

ADVARER: Får du ein telefon frå nummeret 37178822298, må du ikkje ta den.

ADVARER: Får du ein telefon frå nummeret 37178822298, må du ikkje ta den. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Svindel-forsøket sprer seg over landet. Ringer du opp igjen, koster det deg en formue.

DEL

Romerikes Blad har blitt kontaktet av flere som de siste dagene har mottatt anrop fra nummeret som starter med +371. Resten av nummeret varierer noe, men en ting er alltid likt. De legger på.

Retningsnummeret er fra Latvia og det ringer som regel kun en gang før det blir lagt på.

– Dette er ren svindel, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til rb.no.

Ringer du blir du opp blir du fakturert

– De ringer og legger på. Jeg har hørt at om man ringer opp igjen så blir det trøbbel, sier en RB-leser til rb.no. Han har allerede mottatt to ubesvarte anrop fra Latvia.

At det blir trøbbel, det har RB-leseren rett i. Informasjonssjef Krokan forklarer:

– Det som skjer er at de legger igjen ett eller flere tapte anrop og håper at telefoneieren ringer opp igjen. Da blir man koblet til en teletorgtjeneste og blir fakturert. Dette er ren svindel og Telenor jobber aktivt med å sperre disse numrene, sier Krokan.

Gi beskjed til Telenor eller politiet

På enkelte nettforum skrives det at man faktureres opp mot 500 kroner i minuttet hvis man ringer opp igjen de latviske numrene.

Krokan i Telenor avviser den skyhøye minuttprisen.

– Vi har nå sjekket et par ferske kundecaser, og disse er blitt taksert for om lag fem kroner i minuttet, forteller Krokan.

– Å ta telefonen er ikke farlig, da blir man taksert for et vanlig innkommende anrop – så lenge man er i Norge, pressiserer han.

Informasjonssjefen forteller at de ikke vet hvordan «ofrene» blir plukket ut, men at de ser at mange blir oppringt på samme geografiske sted på samme tid.

– Hva skal man som kunde gjøre?

– Jeg vil råde folk til å ikke ta telefonen. For all del ikke ring opp igjen. Varsle politiet og Telenor. Svindlerne bytter nummer, så om vi sperrer et så kommer det et nytt, vi må ha disse numrene for å sperre dem, sier han.

Artikkeltags