Tittelen "Du må ikke sove" har han hentet fra Arnulf Øverland, og med bilde av både jordkloden og ei klokke som er fem på tolv, gir det en pekepinn på hva boka handler om.

– Her er det essayer og små epistler om ting som skjer i løpet av et år. Dette er ting som har opptatt både samfunnet og meg. Alt fra forurensning til olje. Og økt økonomisk vekst, er det vår farligste sykdom? Her er det kortprosastykker, og man kan lese disse og så legge fra seg boka. Det er dagsaktuelle temaer, og en opprørstid mot eliten, sier Sven R. Gjems, som torsdag 19. september lanserer boka i biblioteket på Kirkenær.

Får ut meningene

" Du skal ikke sove" er gitt ut av Kulturfolaget Brak, og er eier Terje Tønnessen sin 43. bok fra forlaget. Takket være det lokale forlaget, får Gjems gitt ut sine bøker.

– Jeg blir ikke rik, men får da ut meningene mine. Digitaliseringen i samfunnet får konsekvenser for mange, sier Gjems, og innrømmer at det kommer noen friske uttalelser i boka.

Blant annet om både EØS, EU og klimaendringene. Ellers har Gjems skrevet om alt fra Sanitet til kvinnesaker, jakt, friluft og om Finnskogen i sine 28 tidligere utgitte bøker.

Han har flere skriveprosjekt, blant annet om det gamle Kirkenær og alle småplassene som er iferd med å bli borte.

– Det er fortsatt moro å skrive, men jeg er avhengig av et forlag. Da er Terje Tønnessen god å ha, sier Gjems.

Tønnessen selv er interessert i å la folk få gi ut det skrevne ord. Nå har han hatt Kulturforlaget Brak i snart 25 år, og er lysten på å gi ut flere bøker for lokale forfattere.

Han driver det eneste forlaget i Innlandet, og får henvendelser fra hele fylket.

– Bøkene slår an, spesielt de til Bjørn Ottesen fra Grue. De blir utsolgt med en gang. Dessuten har vi bøkene til Gjems, som setter dagsorden og er veldig viktige. Han er et unikum med sin kunnskap, sier Tønnessen.

Folk vil ha bøker

Som tidligere journalist synes Gjems det er viktig å holde seg oppdatert om det som skjer på nyhetsfronten. Å skrive sine tanker rundt dette, holder ham oppdatert og engasjert.

– Jeg får tilbakemeldinger på at folk leser bøkene mine, så derfor ønsker jeg å fortsette. Jeg får også være med å delta mot urett og kunnskapsløshet. Vi må huske at likegyldighet er en fremskyndet død, sier Gjems.

Tønnessen gir også ros til sin produktive forfatter, og viser til at engasjementet henger sammen med et utstrakt ønske om det beste for sine medmennesker. Derfor er også tema som liv og død med.

– Gjems oppfordrer til handling, og er slik sett helt i harmoni med ungdommen, representert i boka ved klimaforkjemperen Greta Thunberg, sier Tønnessen.