Gå til sidens hovedinnhold

Ber om 40 nye studieplasser i Kongsvinger

Artikkelen er over 3 år gammel

KONGSVINGER: Venstre ber om et helt nytt masterstudium ved Høgskolesenteret i Kongsvinger når alternativt statsbudsjett legges fram i dag.

– Vi ber om at Stortinget gjennom budsjettet øremerker 40 studieplasser innen faget Bærekraftsøkonomi til Kongsvinger, sier Venstre i sitt forslag.

Målet er å kunne utdanne ledere til arbeidslivet som har fått god opplæring i grønn verdiskapning og bærekraftige forretningsmodeller.

Først ute i Skandinavia

– Det finnes noen studier i Norge med elementer av dette, men alle bærer preg av å være tilpasset eksisterende studier eller mangler fokus på økonomidelen i bærekraftsmodellen, argumenterer Venstre.

Et studium som tilfredsstiller alle behovene finnes, ifølge Venstre, ennå ikke i Skandinavia, men etableres nå ved Cambridge i England.

Dermed kan Høgskolesenteret i Kongsvinger være først ute i Skandinavia med å bygge opp et slikt studium fra grunnen. 

– Jeg ansetter den første som går ut av dette studiet, sier Erik Platek, styreleder i industriforeningen 7sterke, for å slå fast hvor viktig dette er for regionen.

Venstre i Kongsvinger har den siste tiden jobbet målrettet for å få studiet til Kongsvinger.

– Jeg er lykkelig over at de 40 studieplassene er inne i Venstres alternative budsjett. Mange bedrifter ønsker å vri seg mer mot det miljøvennlige, og trenger kompetanse, sier Inger Noer i Kongsvinger Venstre.

 

Bedriftene trenger studiet

Venstre nevner spesielt to grunner til at studiet bør legges til Kongsvinger.

Bedriftene i 7sterke har uttrykt at de har stort behov for kompetansen som bærekraftøkonomen har. Industrien i Kongsvinger har derfor forpliktet seg til å bidra med studentprosjekter og forskning.

Dessuten har Statistisk Sentralbyrå, med sine 350 ansatte i byen, vedtatt å flytte naturressurs- og miljøstatistikk til Kongsvinger.

Flere av de SSB-ansatte trenger kompetansen studiet vil gi, og ledelsen sier at de ønsker å samarbeide om studiet.

– At Venstre tar dette inn i sitt alternative budsjett er svært bra. Blir det en del av budsjettavtalen vil høgskolesatsingen ha enda et næringsrettet bein å stå på, sier Lars Gillund, leder for Byregionprosjektet i Kongsvinger kommune.

Hvem leverer det faglige innholdet?

  • Masterstudiet vil bruke kompetanse innen analyse og digital ledelse fra Høgskolen i Kongsvinger (HIK), samt trekke på faglige ressurser fra flere fakulteter ved Høgskolen i Innlandet (HINN).
  • Lillehammer har fagkompetanse på bærekraft og leverer på organisasjonsutvikling i omstillingssituasjoner.
  • Rena skal levere de økonomiske fagene.
  • Biomiljøet på Hamar får ansvaret for miljø- og ressursutnyttelsesfag.
  • I tillegg legges det opp til faglig samarbeid med utenlandske utdanningsinstitusjoner og allerede etablerte lokale fagmiljøer.

Les mer

Industrien og kommunene ønsker grønt samarbeid

 

 

Kommentarer til denne saken