Gå til sidens hovedinnhold

– Mer enn puter og pynt

Henter inspirasjon fra Australia:

Artikkelen er over 3 år gammel

EIDSKOG: – Jeg føler at interiøryrket har fått et stempel på seg, sier Silje Våla Walmann.

Hun har satt seg på flyet til Melbourne, Australia for å få inspirasjon og gjennomføre halvparten av det siste året i interiørarkitektstudiet, før bacheloroppgaven venter i Oslo på nyåret.

– Studiet er mye mer enn folk tror, mener Silje (23).

– Det er mye sosiologi i interiørfaget. Vi skal kunne mye av det grunnleggende som fagarbeiderne driver med også – et ganske bredt spekter av kunnskap. Som interiørarkitekt har vi muligheter til å forme et rom ut fra menneskers behov, men også påvirke mennesker med det vi kommer fram til. Interiør er mer enn pynteputer og maleklatter, mener hun.

Gjør som 12.000 andre – følg Glåmdalen på Facebook

Bærekraft

Lys, farger, akustikk, materialvalg er noe av det studentene må sette seg inn i.

– Det er mye mer fokus på bærekraftighet, og vi må vite hvilke materiale som er miljøvennlige. Vi må sette seg oss inn i hvert enkelt ledd av produksjonen for å finne ut hvilke som er bærekraftige. Å ta vare på neste generasjon, og gjenbruk av materialer og ting er viktig, sier Silje, 3.-års student ved Høyskolen Kristiania.

Nå ser hun fram til inspirasjon og spennende stilarter i Australia.

– I utgangspunktet hadde jeg lyst på Milano, men skolen der er ikke så bra som den jeg kommer til. Dessuten ble det et mye dyrere alternativ. Valget sto dermed mellom London og Melbourne. Da jeg først skulle reise bort, vil jeg se noe jeg ikke er vant til av arkitektur. Stilen i London er mye lik den nordiske, og kulturforskjellene er større mellom Norge og Australia, sier Silje. Hun gleder seg til å møte nye mennesker, lære mye, få litt andre perspektiver på ting og oppleve noe samtidig.

Studier og kultur

– Jeg kommer til å være mye på Skype for å holde kontakt med mamma, pappa og venner. Det er ikke bare å sette seg på flyet for en snartur hjem. Heldigvis er det to medstudenter som skal være med. Men jeg vet ikke om vi kommer til å bo sammen. Sikkert trygt, men jeg blir kanskje for knyttet til dem, og ikke like godt kjent med de lokale folkene og deres kultur.

I semesteret blir det mye jobbing med studier, men når sommerferien på den australske skolen tar til mot jul, skal trekløveret reise rundt en måneds tid.

– Planen er å leie en campervan og dra dit det faller oss inn, men mest sannsynlig langs kysten nordover til verdens største korallrev; Great Barrier Reef. Vi ønsker å oppleve fine strender og øyer, og målet er å lære surfekunsten! utbryter Silje, mens hun pakker ned tykke gensere, joggebukser, den rosa hettegenseren selvsagt, lette kjoler, strandklær og mye mer.

Silje er glad i å reise, og det er ikke det første oppholdet under utdannelsen.

– Jeg tok et semester i Mexico i 2014. Å reise er en av mine lidenskaper, derfor kommer jeg nok til å reise og utforske verden så lenge jeg lever. Dersom jeg får jobb utenlands etter at bachelorgraden er i havn, spiller ikke det noen rolle, bare jeg får drive med noe som gleder meg. Jeg har tenkt mye på den avsluttende oppgaven, og tror den kommer til å handle om en offentlig bygning, for eksempel et sjukehjem. Her ligger det ganske mange utfordringer, sier Silje, og legger til:

– Mange av venninnene mine sier at jeg garantert kommer til å finne meg en australsk type ...

Kommentarer til denne saken