Vil stoppe returer til Hellas

 Karin Andersen og  SV foreslår at Stortinget ber Regjeringen trekke tilbake instruksen om overføring av asyl-søkere til Hellas i henhold til Dublin III-forordningen.

Karin Andersen og  SV foreslår at Stortinget ber Regjeringen trekke tilbake instruksen om overføring av asyl-søkere til Hellas i henhold til Dublin III-forordningen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi kan ikke sende de få flyktningene som kommer hit tilbake til de grusomme forholdene i Hellas og belaste det utpinte landet enda mer.

DEL

Karin Andersen leder kommunalkomiteen på Stortinget, og torsdag tok hun returen av de såkalte dublinerne opp der. SV vil ha saken opp i Stortinget, som kan be Regjeringen trekke tilbake instruksen.

– Regjeringen har ved instruks opphevet stans av Dublin-returer til Hellas. Dette har vi ikke gjort siden 2010, og vi vet hvilke grusomme forhold som råder i leirene i Hellas.

Hellas har protestert kraftig på dette. Hellas har fra 2015 fått ansvaret for en stadig økende flyktning befolkning og måtte samtidig håndtere den dype og langvarige økonomiske krisen som fortsatt rammer den vanlige greker.

Det haster nå

– Det er tydelig at regjeringen har bestemt seg. Jeg vil først ta dette i kommunalkomiteen. Dette haster nå. Det er ikke snakk om hundrevis av flyktninger, men noen ytterst få, og det er ingenting som tilsier at vi ikke har råd til å la disse menneskene få bli, sier Andersen.

EU og Tyrkia inngikk i 2016 en avtale om at alle som ankommer Hellas uten gyldige dokumenter, inkludert asylsøkere, skal returneres til Tyrkia. Samtidig forplikter EUs medlemsstater seg til å motta én syrisk flyktning for hver syrer som blir sendt tilbake fra de greske øyene.

EUs medlemsstater inngikk i slutten av 2015 en avtale om gjenbosetting av 63.300 asylsøkere i Hellas til andre europeiske land i løpet av to år. Til og med 2. mars 2017 hadde kun 9.633 personer, eller 15 prosent, blitt gjenbosatt. Denne relokaliseringsmekanismen gikk ut i september og Norge har ifølge Regjeringen ikke planer om å gjenoppta dette og vi tar derfor ikke mot noen via denne avtalen, sier Andersen.

– Hellas holder på å knele under denne byrden og sitt strev med å takle egne økonomiske problemer. Hjelpeorganisasjoner og humanitære aktører har oppfordret EU og EUs medlemsstater til å svare på de enorme behovene for hjelp ved å øke støtten til Hellas, slik at landet skal bli bedre i stand til å gi flyktningene beskyttelse og sikre deres rettigheter, inkludert retten til å søke asyl. Dette har i liten grad skjedd.

Ifølge Flyktninghjelpen anslår den greske regjeringen at mer enn 62.000 mennesker på flukt fra konflikt, krise og fattigdom er strandet i Hellas. 48.000 befinner seg på fastlandet og 14.400 på øyene. Omtrent 2.100 er enslige barn.

Mange lever under kummerlige forhold, noen i overfylte og farlige teltleirer. Mangel på lønnet arbeid og tilbud om utdanning er fremdeles en stor utfordring.

I en slik situasjon er det ikke riktig at Norge som nå nesten ikke får asylsøkere til vårt land, som har redusert mottak av kvoteflyktninger kraftig i tillegg skal returnere asylsøkere til det landet i Europa som opplever den største belastningen, sier kommunalkomiteens leder.

Karin Andersen støtter,

som sterkt oppfordrer Norge til å ta imot flere kvoteflyktninger.

– SV mener vi skal ta imot 5000 kvoteflyktninger, slik FN har bedt Norge om. Regjeringen har foreslått 1200, mens forliket på Stortinget plusset på litt.

Andersen forteller at kommunesektorens organisasjon KS har kommet til høring i Stortingets kommunalkomité og bedt om å få ta imot flere flyktninger. Fordi kommunene har stor, ubrukt kapasitet til å bosette flyktninger.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken