(Nettavisen) Torsdag klokken 10 ble rentebeslutningen til Norges Bank kjent. På forhånd var det ventet minst én renteheving på 0,25 prosentpoeng, men sentralbanken endte altså på hele 0,5 prosentpoeng.

Det er den kraftigste rentehevingen på 20 år i Norge.

Og økningene er ikke over med det første.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache, i en pressemelding.

Den amerikanske sentralbanken slo onsdag i forrige uke til med nettopp en trippel renteheving, og hevingene er i tråd med en internasjonal utvikling mot høyere renter, drevet av skyhøy inflasjon takket være blant annet ettervirkninger av koronapandemien og veldig høye energipriser.

I tillegg varsler de at renten skal opp til hele tre prosent, altså mer enn det dobbelte av dagens nivå, innen neste sommer.

DNB Markets trodde bare på en økning på 0,25 prosentpoeng torsdag, men norske boliglånskunder bør neppe puste lettet ut av den grunn.

– Oppløpet til rentemøtet har vært at internasjonalt har rentene løftet seg kraftig i påvente av saftigere hopp i USA. Det har kommet signaler om enda høyere renteoppgang i kjølvannet av de amerikanske konsumpristallene for mai, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Nettavisen.

Betraktelig

– Rentene har løftet seg betraktelig i løpet av de seneste ukene og er en av faktorene som har fremskyndet en renteoppgang i Norge, sier DNBs sjeføkonom.

Og det har fått økonomene i Norges desidert største finansinstitusjon til å spå renteøkninger på hvert eneste møte, inklusive mellommøtene, frem til neste vår.

Nesten hver måned

Går det som DNBs eksperter tror, hever Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i juni, august, september, november, desember, samt januar og mars neste år. Da er i så fall styringsrenten oppe på 2,50 prosent.

– Vi mener Norges Bank bør gå gradvis frem, sier Haugland.

Så blir det en liten pustepause til juni, da den siste hevingen i denne omgangen kommer. DNB tror Norges Bank stopper på 2,75 prosent, 1 prosentpoeng over det som regnes som en normal styringsrente over tid.

Handelsbanken venter en dobbel heving, at øker Norges Bank øker styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 1,25 prosent. Den triple hevingen i USA i går betyr ikke noe for hva Norges Bank gjør 23. juni.

– Nei, det aller viktigste er ikke hevingen i neste uke.

– Om det blir 0,25 prosentpoeng for husholdningene nå eller en dobbel heving, er ikke avgjørende, men hvor er vi på veien. Hovedpoenget er at rentene blir høyere enn det Norges Bank er sagt, og de fleste økonomer sier en til to ekstra renteøkninger, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets

Hov sier det er mange faktorer som trekker opp renten, men de baserer ikke denne vurderingen for det som skjer fra dag til dag.