Stolpejakten - den nye farsotten

REGISTRERER: Så lett er det å bli registrert når du bruker appen. Rene Pokemon-jakten, smiler Lena Sætaberget.

REGISTRERER: Så lett er det å bli registrert når du bruker appen. Rene Pokemon-jakten, smiler Lena Sætaberget.

Artikkelen er over 1 år gammel

ÅSNES: Stolpejakten er en stigende feber – som brer seg over hele landet. 470 stolper kan registreres digitalt eller manuelt i distriktet, og rundt om i landet er det tusener av dem.

DEL

I disse dager dumper et karthefte fra DNT Finnskogen og Omegn ned i postkassa di. Det er Stolpejakten som er i gang. Her i distriktet og over store deler av Norge. Særlig tett står stolpene på Østlandet.

Lene Sætaberget tar raskt fram mobiltelefonen når hun gjør en snartur på Myrmoen ved Flisa. Her forteller kartet på appen henne at det er stolper i nærheten; grønne, blå, rød og svarte. Fargene forteller om hvor lett eller vanskelig det er å komme fram til dem. De grønne er tilgjengelig for rullestolbrukere, de svarte kan være krevende.

Lena Sætaberget er daglig leder for DNT Finnskogen og kontaktperson i o-gruppa på Lundersæter. Hun registrerer stolper ettersom hun er ute og farter i skog og mark.

Stolpene kan registreres på tre ulike måter, manuelt eller elektronisk via en app på telefonen eller på nettet på www.stolpejakten.no.

Som Pokemon-bølgen

Lena har lastet ned Stolpejakt-appen gratis fra AppStore eller GooglePlay til sin mobiltelefon. Der finner hun kartet for det området hun er ute og går i. Stolpene kommer opp i det digitale kartet, og ved å skanne stolpen, har hun registrert sitt «funn».

Lena spår at dette kommer til å bli sommerens farsott. Noe lignende den feberen som Pokemon skapte for et par år siden. Dette er spennende for unge og eldre.

Gjennom appen vil du ikke bare registrere dine egne stolper, men også følge med på hvor mange stolper andre har funnet. Ikke minst oversikten over hvem som har funnet flest stolper.

For den som ikke har mobil og app, må stolpejegeren notere seg bokstavkodene på stolpen og registrere dem manuelt på www.stolpejakten.no eller sende inn kartblad til Lene Sætaberget i DNT Finnskogen.

KULTURMINNER: Erik Aagaard og Lena Sætaberget har funnet en stolpe ved ett av de registrerte kulturminnene på Myrmoen. Denne koblingen har ført til at fylkeskommunen bidrar med penger til prosjektet.

KULTURMINNER: Erik Aagaard og Lena Sætaberget har funnet en stolpe ved ett av de registrerte kulturminnene på Myrmoen. Denne koblingen har ført til at fylkeskommunen bidrar med penger til prosjektet.

Erik Aagaard viser fram det omfattende kartbladet som blir sendt ut til alle husstander i Eidskog, Kongsvinger, Lundersæter, Grue, Åsnes, Våler og Elverum i disse dager. Dette er finansiert ved hjelp av bidrag også fra o-gruppene i disse områdene.

– Våler har ingen o-gruppe, men der har Vaaler IF gått inn med penger for å få være med, forteller Erik Aagaard.

Også i Odalen og Nes er det satt opp stolper, men disse er ikke registrert i dette kartbladet som sendes ut til husstandene.

Over hele landet

– Registrer deg på Stolpejakten.no og du kan finne stolper når du er på ferie. Dette er også en fin måte å bli kjent i eget distrikt på. Når vi har hatt stolpejakt de siste årene, har vi snakket med folk som har jaktet på stolper i vårt distrikt og som er begeistret for de fine opplevelsene. Stolpejakten er en fin måte å presentere distriktet vårt på, sier Erik Aagaard.

Han understreker at stolpejakten ikke erstatter o-lagenes turorientering. Selv om o-lagene har gått aktivt inni samarbeid med Hedmark idrettskrets, Hedmark fylkeskommune, Gjensidigestiftelsen og DNT Finnskogen om å få finansiert oppsettingen av de 470 stolpene og kartheftet som gis ut.

– Ved å bruke appen kan du lett finne fram til stolpene, selv uten kartkunnskap. Å skanne koden på stolpen er også den enkleste måten å registrere funnet av stolpen på. Men du kan som sagt gå inn på nettet når du kommer hjem, eller sende en oversikt over dine registreringer manuelt til meg innen 15. november, sier Lene Margrethe Sætaberget.

Stolpejakten gir vinnersjanser. Hver stolpe i vår region teller som ett lodd i trekningen av flere premier. Finner du alle, har du 470 vinnersjanser.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags