(NETTAVISEN): – Problemene i Russland og Ukraina har ført til en skarp reduksjon i en forsyning som man har vært avhengige av. Det kommer til å bli veldig vanskelig å erstatte med noen andre kilder, fordi det er ikke mye reservekapasitet, sier forretningsmann og energiprofessor Nick Butler til Nettavisen.
Ved siden av å være besøkende professor på King´s College London, skriver Butler blant annet innlegg om energi i den verdenskjente britiske avisen Financial Times. I 2009 og 2010 var Butler spesialrådgiver for den tidligere statsministeren i Storbritannia, Gordon Brown.
Nå har stjerneprofessoren tatt turen til Stavanger for å delta på den årlige energikonferansen ONS, men dette året står verden i en helt annen energisituasjon enn sist.
– Jeg tror at vi denne vinteren vil se en reell mangel, sier Butler.
Dette innebærer rasjonering over hele Europa og bedrifter som ser seg nødt til å stenge, spår professoren.
– Jeg tror vi går inn i en resesjon som et resultat av dette.
– Logikken er å øke elektrisitetsproduksjonen
– Tror du Norge vil måtte rasjonere strøm denne vinteren?
– Jeg kjenner ikke godt nok til strømsituasjonen i Norge, men jeg tror alle land har en litt ulik situasjon. Dere er veldig heldige som produserer og er selvforsynte. Dere er det eneste selvforsynte landet i Europa.
– Men prisene våre går også opp fordi vi også sender strøm til Europa?
– Ja, men deres økonomi er koblet til Europa, og dere trenger det. Jeg tror ikke det er riktig å ta et nasjonalistisk ståsted og beholde elektrisiteten her.
Butler mener logikken er å øke elektrisitetsproduksjonen hvor enn man kan, både for Norge og det utenlandske markedet.
– Det er den konstruktive veien fremover. Nå har dere all den omsetningen og pengene til å investere, påpeker han.
Dette er også området han mener Norge bør investere ekstrainntektene vi tjener som følge av energisituasjonen i Europa.
– Dere burde investere i strømforsyning. Det bør bringe prisene deres ned, og la dere eksportere til andre land.
– Man bør også investere forsiktig i mer olje- og gassutvikling og den neste teknologien, som vil kunne produsere med lave kostnader og lave utslipp, legger han til.
– Folks inntekter blir skvist
Den økonomiske nedgangen Butler spår vil kutte i etterspørsel på en rekke varer og tjenester.
– Resesjonen vil være preget av inflasjon og at folks inntekter blir skvist til det punktet hvor de ikke bruker penger lenger. De investerer ikke selv lenger. Man slutter å kjøpe ting som et nytt hus, ny tv eller en ny bil. Det tar etterspørsel ut av økonomien.
Samtidig vil bransjene som tjener penger nå på grunn av høye energipriser, investere i nye prosjekter.
– Men det vil ta 3-5 år å få en effekt.
– Hva tenker du om oljeprisen fremover?
– Over tid vil prisene gå nedover, men det tar tid. Det skjer ikke med en gang. Det vil bli vanskelig denne vinteren, og neste vinter.
– Lykke til som rollemodell for Russland
Sist gang Nettavisen pratet med Nick Butler, advarte han Norge mot å sette en sluttdato for oljeproduksjonen.
– Jeg ønsker dere lykke til dersom dere vil være rollemodeller for Russland og Saudi-Arabia. Noen andre kommer til å pumpe opp oljen. Det kommer aldri til å endre seg, sa Butler på daværende tidspunkt i 2020.
Dette mener han fortsatt i dag, til tross for at klimakrisen fortsetter å akselerere. Han mener verden trenger norsk olje.
– Jeg ser ikke at Norge kommer til å slutte å produsere. Det kommer til å fortsette å være et behov for olje- og gass over hele verden i mange år fremover, selv om fornybare løsninger fortsetter å vokse som de gjør.
– Verden trenger olje- og gass, og Norge er en god kilde til det. Det produseres på en god måte her, og hvis man hadde sluttet å produsere ville man hentet det fra Saudi-Arabia, sier Butler og understreker at markedet vil fortsatt være der uten vestlige oljeselskaper.
Tror effektene kommer til å bli ganske ille
– Og siste spørsmål, hva holder deg våken om natten?
– Akkurat nå er det kanalen BBC som spør om noe, sier Butler og ler.
Men fra spøk til alvor forteller professoren at han bekymrer seg for at vi ikke kommer til å nå klimamålene våre.
– Vi hadde en idé om at vi var på en vei mot 2050 og at vi hadde tre tiår på oss, men jeg tror klimaendringene er med oss allerede nå.
Ekstremværet er et eksempel, understreker Butler.
– Man vet rett og slett ikke hva som skjer.
I London, hvor Butler bor, merket de ekstremværet på nært hold i sommer.
– Vi hadde 40 grader i to dager. Det er overkommelig, men jeg tror man ser et mønster. Klimaendringene er med oss og jeg tror effektene kommer til å bli ganske ille.
– Men likevel synes du vi skal produsere mer olje- og gass?
– Ja, fordi dere gjør det på en måte som gjør det renere. Det er ikke perfekt, men renere. Jeg synes også det er viktig å utvikle teknologiske løsninger for hydrogen, men vi kommer ikke til å løse dette med en gang. Og vi kommer heller ikke til å løse det ved å stenge ned hele den norske olje- og gassforretningen. Da gir man bare markedet til andre som bryr seg mye mindre.
Les også: Ny inflasjonsrekord i Europa: Har passert 9 prosent