I 2016 ble alkoholavgiften økt med 2,5 prosent, avgiften på tobakk med 2,5 og snus med 2,0.

Nå foreslår regjeringen å øke avgiftene ytterligere. Alle særavgiftene er i utgangspunktet oppjustert med 2,0 prosent for å ta hensyn til forventet prisvekst.

I forslaget til statsbudsjett for 2017 foreslås følgende endringer:

  • Sprit, vin og sterkøl 2,1 prosent
  • Øl (3,7 – 4,7 vol.pst) 2,0 prosent
  • Sigaretter 2,0 prosent
  • Tobakk 2,0 prosent
  • Snus 2,0 prosent
  • Sigarettpapir 2,1 prosent

– FrP sørger for enda mer handelslekkasje

I en pressemelding forteller Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) at siden FrP-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet har hun gjort det mer og mer attraktivt å handle alkohol utenom Vinmonopolet.

Forskjellen på norske og svenske avgifter øker. Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel, mener VBF.

– FrP bidrar til at norsk alkoholpolitikk er det samme som handelslekkasje. Selv om partiet i mer enn 40 år har programfestet lavere avgifter, har det økt avgiftene ved hver mulige anledning i regjeringsposisjon, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Regjeringen foreslår å sette opp avgiftene med 2,1 prosent. En flaske vin går dermed opp med mer enn en krone, og en liter brennevin med mer enn fem kroner. Med miljøavgifter, er de totale avgiftene på en vinflaske i Norge nå passert 60 kroner, skriver VBF.

– I Norge stimulerer vi til handelslekkasje. Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree, og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått priser på vin i Norge, likere de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol.

– Regjeringen gir beskjed om at Vinmonopolet ikke er førstevalget når det skal handles vin eller brennevin. De som setter seg i bilen og reiser til Sverige, tar fly eller ferge for å handle alkohol, får det billigere enn de som må holde seg i Norge og ta avgiftssmellen, sier Ingunn Jordheim i pressemeldingen.

Forskjellen på Norge og Sverige

Capture.JPG