Flere erfarer: SSB-sjef Christine Meyer går av

SSB-sjef Christine Meyer kommer til å gå av innen kort tid, erfarer en rekke medier torsdag ettermiddag. Fredag skal det holdes et allmøte i Statistisk sentralbyrå etter et møte mellom Meyer og finansminister Siv Jensen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix.

SSB-sjef Christine Meyer kommer til å gå av innen kort tid, erfarer en rekke medier torsdag ettermiddag. Fredag skal det holdes et allmøte i Statistisk sentralbyrå etter et møte mellom Meyer og finansminister Siv Jensen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

SSB-sjef Christine Meyer kommer til å gå av om kort tid, erfarer flere medier

DEL

SISTE: SSB-direktør Christine Meyer har ankommet til sitt tredje møte på kort tid med finansminister Siv Jensen (Frp). Det er ventet at Meyer vil gå av.

Direktøren sa ikke stort da hun ankom departementet til det mange beskriver som et skjebnemøte. Meyer ankom alene og sa at hun ikke ville si noe før etter møtet med finansministeren.

Etter møtet i departementet skal det være et allmøte i SSB klokken 11 fredag formiddag. Da er det ventet at Meyer vil informere om sin avgang, slik flere medier meldte torsdag.

Meyer har to ganger de siste dagene vært i møter med Jensen på grunn av stor uro knyttet til en planlagt omorganisering i Statistisk sentralbyrå.

Den omfattende omorganiseringsprosessen innebærer blant annet at 25 forskere skal flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. Det har skapt uro ettersom seniorforsker Erling Holmøy, som står bak det mye omtalte innvandrerregnskapet, ikke får fortsette i forskningsavdelingen.

Meyer har tidligere omtalt innvandrerregnskapene som «et sårt punkt» og er blitt beskyldt for å ha politiske motiver for omorganiseringen. Dette har hun kontant avvist.

Både ledelsen i Finansdepartementet og styret i SSB skal ha advart Meyer mot å gå for fort fram i den omfattende omstillingsprosessen.

Møte fredag

Aftenposten skriver at de har fått det bekreftet at Meyer går av, men avisen viser til NRK , som meldte saken først, når de skriver at bakgrunnen skal være manglende tillit fra Finansdepartementet. VG skriver at informerte regjeringskilder opplyser at Meyer trolig er ferdig som sjef i Statistisk sentralbyrå.

Fredag skal finansminister Siv Jensen møte Meyer igjen. I en epost ble de ansatte i Statistisk sentralbyrå senere varslet om at det skal holdes et allmøte i SSB etter møtet mellom de to.

SSB flytter 66 årsverk mellom Oslo og Kongsvinger 

Tredje møte

Møtet mellom Meyer og Jensen er det tredje på kort tid. Bakgrunnen er de interne stridighetene i SSB og bekymringen som en omorganiseringsprosess i byrået har skapt.

Omorganiseringen begrunnes i et behov for modernisering og digitalisering i SSB. Striden om denne står dels mellom ulike fagmiljøer.

Enkelte uttrykker et ønske om at SSB skal få publisert mer av sin forskning i internasjonale tidsskrifter, mens andre heller vil vektlegge rollen som premissleverandør for den norske samfunnsdebatten.

– Vi blir ikke hørt 

Profilerte forskere

Konfliktene i SSB er også til en viss grad også personlige, ikke minst fordi forskningsavdelingen krympes kraftig og flere profilerte forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. At flere arbeidsoppgaver flyttes fra Oslo til Kongsvinger gjør det hele enda mer betent.

Kritikk er også rettet mot Meyer. Hennes tilknytning til Høyre og bakgrunn som siviløkonom har fått LO til å trekke hennes egnethet i tvil. Men også NHO har uttrykt bekymring for om SSB i framtiden vil kunne levere like godt i Teknisk beregningsutvalg, som legger føringer for de årlige lønnsoppgjørene.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags