Branntragedien i Grue for 200 år siden skal gi en framtidig glød, og det blir et aktivt år med konserter, boklanseringer, kjerkeveg og spel. Denne viktige markeringen skal brukes i framtida.

– 26. mai er den store dagen. Da er det premiere på «Balladen om brannen og elva» som blir det store trekkplasteret under markeringen.

Grunnriss i riktig størrelse

Men tidligere denne dagen skal det også være en innvielse av grunnrisset til den gamle kirken i Grue. Dette er på et område nordøst på kirkegården, hvor det i dag ikke er graver. Dette blir et grunnriss i stein, og ønsket er at dette skal bli værende permanent på kirkegården.

– Vi er spent på om vi får lov til å ha dette der permanent. Dette blir altså et grunnriss i full størrelse, og der kan man gå inn og få en romfølelse av den gamle kirken. Og inne i Grue kirke står jo modellen. Planen er også å ha ei minnetavle ved dette grunnrisset, sier prost og nestleder i Grue-22, Trine Færevåg.

Satser stort på spelet

Det satses stort på spelet som skal vises på Gruetunet 26.-29-mai. Spelet har et budsjett på nesten to millioner kroner, det er proffe aktører og det er et omfattende manus som er laget.

Frivillige stiller opp, det er flere profesjonelle skuespillere som er med sammen med lokale skuespillere, et stort tribuneanlegg og ei scene som snekres på Gruetunet er nå ferdig.

– Det koster å lage dette spelet, og derfor må vi også ta betalt for å slippe inn folk der, sier Anne Berit Gullikstad, som en forklaring på billettprisene.

Grue-22- har fått støtte ifra blant annet Grue Sparebank, Sparebankstiftelsen i Hedmark, Innlandet fylkeskommune og Solør Brannkasse til denne markeringen. Det er hengt opp bannere nedover Kirkenær-gata, og det er også lagd gaveartikler som kaffekopper.

Ny Kjerkeveg

Det er lagd et program som går gjennom hele året.

Ove Berg har sin gratiskonsert med et rekviem til minne om sin tre ganger tippoldemor Berthe 28. mai. Det blir også flere arrangement utover sommeren og høsten med konserter og markeringer.

Det er rigget til at det er plass til 450 tilskuere. Dette er et spel som Anne Berit Gullikstad håper de kan bruke mer av i årene framover.

– Vi skal også lage en Kjerkeveg til markeringen. Den skal starte ved Grue kirke, gå ned Haugsgutua, Gamle kongevei, bort til minnesmerket, til Prestegården og tilbake til kirken. Dette blir en distanse på åtte kilometer, og det blir satt opp informasjonstavler på veien, sier Gullikstad.