Det fredag at bilføreren ble stoppet av en av UPs patruljer.

– Patruljen mistenkte føreren som ble stanset på E16 ved Neskollen for å kjøre i ruspåvirket tilstand. Han kjøres til legevakt for blodprøvetaking, men førerkortet er foreløpig ikke beslaglagt, opplyser operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt.

Usikker på hvorfor

Hvorfor mannen i 30-årene fra Nes foreløpig slapp unna et førerkortbeslag, forklarer operasjonslederen nærmere.

– Her har jeg ikke nøyaktig detaljer, men jeg antar at den første prøven med alkometeret ga et lavt utslag. Blåser du til under 0,5 i promille så er det ikke snakk om førerkortbeslag, men det vil vanke bøter, forklarer han.

Det kan likevel bli svært kostbart for sjåføren, hvis prøveresultatet fra blodprøven skulle vise at han kjørte, mens han var ruspåvirket.

Høye bøter

Fra 0,2 til 0,5 i promille er nemlig standardregelen en bot på 1,5 månedslønn, men man slipper som regel fengsel og førerkortbeslag. I enkelte tilfeller kan likevel førerkortet inndras i inntil ett år.

Blir du tatt med høyere promille, øker også straffen, viser oversikten fra promille.no:

0,5-1,2 promille: Gir bot på 1,5 månedslønn, normalt betinget fengsel – men i enkelte tilfeller kan også ubetinget fengsel idømmes. Normalt sett inndras førerkortet i minst ett år.

Over 1,2 i promille: Gir bot på 1,5 månedslønn, ubetinget fengsel i minst 21 dager, inndragelse av førerkortet i minst to år, mens det i de mest alvorlige tilfellene vil være for alltid.

Personer som har lav inntekt og svært høye avgifter kan i enkelte tilfeller få boten redusert.