Slik skal sankthansfeiringen bli årets store fest

SYNGER PÅ KIRKENÆR: Lothepus vant Farmen Kjendis i 2017. Nå besøker han Grue, der Farmen skal spilles inn fra slutten av juli.

SYNGER PÅ KIRKENÆR: Lothepus vant Farmen Kjendis i 2017. Nå besøker han Grue, der Farmen skal spilles inn fra slutten av juli. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

GRUE: Farmen-kjendis Lothepus er hentet inn som trekkplaster under sankthanshelga på Kirkenær. Hele arrangementet vil bære preg av Farmen.

DEL

Sankthansfeiringen er et viktig arrangement for Grue, og i år skal det bli enda større enn tidligere. Med Farmen-innspilling på Grue Finnskog til sensommeren, er det naturlig at dette blir tema under feiringen.

– Hele arrangementet vil være inspirert av Farmen. Både miljø, mat og musikk, forteller Marit Holtmoen i sankthans-komiteen.

Fredag braker det løs med familiekonsert fra scenen i Stasjonsvegen.

– Med sankthansfeiring i Farmen-ånd var det helt naturlig å hente inn tidligere Farmen Kjendis-vinner Lothepus som hovedattraksjon, forteller Stein Amundsen.

Lothepus, eller Leif Einar Lothe, har gitt ut to album og har blant annet sunget foran 1500 tilskuere i Bergen.

– Da vi inviterte Alexander Rybak var hele gata stappfull. Slik vil vi ha det i år også! sier Heidi Fredriksen.

Etter at Lothepus har skapt feststemning for hele familien, tar bandet Rytterne over fra teltet og loser det mer voksne publikumet inn i sommernatta.

Marked i Farmen-stil

Det blir mer enn bare musikk denne fredagen. Tradisjonen tro skal en velduftende matgate prege sentrum. Denne gangen er Ottar Skaslien utfordret til å servere innslag av mat fra 1918 i tillegg til annen mat fra både lokalsamfunn og utland.

Skolebarna i kommunen skal også få reise 100 år tilbake i tid. Noen får spesielle oppgaver, men alle kan delta.

– Som en forlengelse av matgata kommer vi i år til å lage et marked med boder – noe lignende det man ser i Farmen. Her skal lokale barn fra 5. trinn og oppover samarbeide med lag og foreninger om å hente fram gamle tradisjoner fra Solør, forteller Anita Sæthre Goplen og Haakon Gjems, som har fått 250.000 kroner i støtte fra Hedmark fylkeskommune til dette arbeidet.

De to oppfordrer både foreninger og privatpersoner til å ta en kikk i skuffer og skap etter ting som kan si noe om miljøet i Solør på begynnelsen av 1900-tallet.

– Vi vil gjerne ha ting til utstilling – ta kontakt med noen i komiteen, ber Goplen.

HUNDRE ÅR TILBAKE: Sankthans-komiteen gleder seg til Farmen-inspirert feiring.  Foran fra venstre: Heidi Fredriksen, Marit Holtmoen,
Anita Sæthre Goplen og Ottar Skaslien. Bak fra venstre: Stein
Amundsen, Haakon Gjems og Morten Aasvangen.

HUNDRE ÅR TILBAKE: Sankthans-komiteen gleder seg til Farmen-inspirert feiring. Foran fra venstre: Heidi Fredriksen, Marit Holtmoen, Anita Sæthre Goplen og Ottar Skaslien. Bak fra venstre: Stein Amundsen, Haakon Gjems og Morten Aasvangen. Foto:

Stort budsjett

Budsjettet i år er rekordstort. I tillegg til pengene fra fylkeskommunen legger Grue kommune inn 250.000 kroner. Med 500.000 kroner fra handelsstanden får komiteen rundt én million kroner til å lage todagersfest for innbyggerne.

I tillegg til mat, marked og musikk vil det bli aktiviteter som hestekjøring og båttur på Glomma. Gamle maskiner og biler vil stå på utstilling.

– Vi kommer nok også til å lage konkurranser i Farmen-stil, som for eksempel melkespann-holding og øksekast, forteller Marit Holtmoen.

Festen avsluttes lørdag ved 18-tiden.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.