– Folk har tatt ansvar, men husk forbudet mot ild under sankthans

ANSVARLIGE: Nå som skogbrannfaren er lik null, kan brannvesenet puste litt lettere ut. Brannsjef Per Ivar Bekk er fornøyd med bevisstheten folk har vist under perioden med tropevarme.

ANSVARLIGE: Nå som skogbrannfaren er lik null, kan brannvesenet puste litt lettere ut. Brannsjef Per Ivar Bekk er fornøyd med bevisstheten folk har vist under perioden med tropevarme. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

KONGSVINGER: I dag, lørdag, er det sankthansaften. Brannvesenet minner om det generelle forbudet mot åpen ild i skog og mark.

DEL

Det er flere tradisjoner knyttet til sankthansfeiringen.

En tradisjon innebærer blomster under puta om natta, men det er gjerne fyr og flammer som forbindes med sankthansaftenen. Etter den store skogbrannfaren som har vært, er det naturlig å tenke seg om to ganger før man tenner sankthansbålet.

Grillforbudet i Kongsvinger ble i forrige uke opphevet av brannvesenet.

Og for øyeblikket ser det bra ut for distriktet, ifølge YR sin indeks for skogbrannfare:

– I Kongsvinger er skogbrannfaren for øyeblikket lik null, jubler Per Ivar Bekk og Bjørn Olav Bakken ved Glåmdal brannvesen IKS.

Det er Meteorologisk institutt som beregner skogbrannfaren. De overvåker særlig i sesongen fra 1. april til 1. september.

– I kriteriene for skogbrann regnes 70 som «meget stor fare». På det verste lå denne på over 300 her i distriktet. Det var forrige søndag. Vi har aldri sett den så høy, sier brannsjef Per Ivar Bekk.

Fornøyd med innbyggerne

Per Ivar Bekk forklarer at sommermånedene generelt er veldig utsatt for brann. Da tar folk ofte enn opprydding, og tenner på søppelet sitt. Søppelbrenning er forøvrig også blant deres største problemer.

– På denne tiden av året pleier det å ryke i alle kriker og kroker. I år har det vært minimalt med branner, til tross for hvor høy skogbrannfaren har vært, sier Bekk.

Brannsjefen roser folk i Glåmdalsregionen stort.

– Vi har hengt opp noen plakater med totalforbud mot bål og grill i mark og skog. Men vi gikk ikke ut med totalforbud for privatpersoner. Her har vi ment at folk må ta ansvar selv. Det har de virkelig gjort.

Bjørn Olav Bakken er enig. Han mener det er en bevissthet innbyggerne har, men som har vært ekstra synlig under denne kritiske perioden.

Privatpersoner har ringt oss og spurt om lov til å grille i egen hage, det viser stor ansvarlighet.

De trekker også frem butikker som tok viktige forholdsregler, og sluttet å selge blant annet engangsgriller og grillkull.

Påminnelse

Selv om det ikke er fare for skogbrann for øyeblikket, ønsker brannvesenet å minne om det generelle forbudet mot åpen ild i skog og mark i perioden fra 15. april til 15. september.

– Alt du tenner på har du ansvar for selv, sier Per Ivar Bekk.

– Dersom bålet skulle ta overhånd og føre til en utrykning, er det opp til politiet å vurdere uansvarligheten.

– Vi advarer privatpersoner mot å tenne større bål, sier Bjørn Olav Bakken. Han legger til at noen kan se røyken, og tro at det er brann.

PÅMINNELSE: Brannsjefen ønsker å minne om det generelle forbudet mot åpen ild i skog og mark i perioden fra 15. april til 15. september.

PÅMINNELSE: Brannsjefen ønsker å minne om det generelle forbudet mot åpen ild i skog og mark i perioden fra 15. april til 15. september. Foto:

Bekk og Bakken deler også noen tips til utover sommeren:

– For å slokke brann trengs det mye vann, mer enn du tror. Det kan være glød igjen, selv om brannen er slukket. Vi anbefaler å slokke engangsgriller ved å dyppe dem ned i vann.

– Ved båltenning og grilling er det viktig å ta ansvar og hensyn til de rundt deg, oppfordrer Glåmdal brannvesen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.