Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiet mener SSB-bråket går på tilliten løs

Artikkelen er over 3 år gammel

Senterpartiets Liv Signe Navarsete er urolig for omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå og for at tilliten til byrået kan bli svekket.

– Jeg har ikke tillit til at SSB vil gi oss objektiv og nøytral informasjon i framtiden når det ser ut til at de presser ut forskere som tenker annerledes, sier Senterpartiets Liv Signe Navarsete tilNRK.

Hun tar til orde for at omorganiseringen bør stanses og peker på finansminister Siv Jensen (Frp).

– Det må gås nye runder og kanskje gjøres om på noen vedtak, sier Navarsete.

Møter Jensen

Ledelsen i Statistisk sentralbyrå (SSB), med direktør Christine Meyer i spissen, er i ferd med å gjennomføre en større omorganisering av byrået.

Meyer avviser at SSB presser ut forskere som tenker annerledes.

– Det medfører selvfølgelig ikke riktighet, sa hun til Nettavisen på vei inn til møtet.

25 forskere har fått beskjed om at de skal flyttes fra forskningsavdelingen og få nye oppgaver, selv om de får beholde forskertittelen. En av dem er den profilerte SSB-forskeren Erling Holmøy, som offentlig har kritisert omorganiseringen i sterke ordelag.

Mandag formiddag er SSB-direktøren invitert til et møte med finansminister Siv Jensen, som ønsker en orientering om situasjonen.

Uro i arbeidslivet

LO, NHO og flere andre store organisasjoner sendte allerede i februar et brev til Finansdepartementet hvor de uttrykte bekymring for SSBs fremtidige rolle.

De er urolige for at omorganiseringen i SSB skal true den norske modellen. Konkret frykter organisasjonene at endringene kan ødelegge grunnlaget for trepartssamarbeidet mellom staten, arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner, også kjent som den norske modellen.

I brevet fra blant andre LO og NHO kommer det fram at den mest praktisk rettede bekymringen er knyttet til arbeidet til Teknisk beregningsutvalg (TBU). TBU legger til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi.

Eika reagerer

Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS reagerer kraftig på omorganiseringen av SSB.

Mannen bak Norges innvandringsregnskap, Erling Holmøy, er blant forskerne som skal flyttes til én av statistikkavdelingene.

– Det er sjokkerende at de kaster Erling Holmøy ut av forskningsavdelingen. Jeg oppfatter ham som en av de beste og mest relevante økonomene i dag, sier Eika, som gikk til KS etter 31 år i SSB, til Dagens Næringsliv.

Selv kaller Holmøy overflyttingen «en ulykke» for ham personlig.

Kommentarer til denne saken