Fristelsen er stor, iallfall for de små, men til syvende og sist er det ikke noe moro å vite hva som skjuler seg under juletreet før du river av papiret. Statistisk sentralbyrå gjør likevel et forsøk på å avsløre hva du får i julegave i år, basert på importtall for månedene september, oktober og november.

Ikke overraskende er det elektroniske duppedingser som topper lista, med hodetelefoner på topp, etterfulgt av mobiltelefoner og høyttalere. Dette er produkter som i liten grad produseres i Norge, slik at importstatistikken sier ganske mye om hva som etterspørres i markedet nå i førjulstiden.

Interessen for langrennski har avtatt. Mens det i fjor ble importert 75.500 skipar i den undersøkte perioden, er antallet i år sunket til 46.000. Interessen for snowboard er derimot på vei opp, viser tallene til SSB. Det er importert 2,5 ganger så mange snowboard i år sammenlignet med 2021.

Er du blant dem som gleder deg vel så mye til nyttårsaften som til julaften, tyder mye på at du kan se fram til et fargesprakende show når det nye året smeller inn. SSB melder nemlig om en økning i fyrverkeriimporten på 62,5 prosent. Minst 1027 tonn fyrverkeri skal fyres av.

SSB byr i år også på en rekke "fun facts" om jula, hvor du blant annet kan lese at de drøyt 200.000 juletrærne som ble importert til Norge i fjor nesten utelukkende kom fra Danmark. Og at vi har rett i overkant av 1,1 millioner barn her i landet, som vi vi får tro har vært snille nok til å få nissen på besøk.

Landets kirker fikk på sin side besøk av 106.388 personer på sine julegudstjenester i 2021. Et tall sterkt preget av koronarestriksjonene som fortsatt preget landet i fjor jul. Går vi tilbake til tiden før pandemien, lå besøkstallet til kirkene julaften stabilt godt over 500.000.

Det er for øvrig importert 7000 tonn sjokolade og 2500 tonn julepynt denne høsten. Så det er ingen tvil om at vi tross trangere økonomi har tenkt å pynte og kose oss også i år. Og godt er det. 2023 blir et krevende år, for Norge og i Verden. Da er det ikke minst viktig å kose seg når man kan. Vi håper dette blir en god og fredfull jul.