Gå til sidens hovedinnhold

Sprekker på oppløpssida?

Sp faller stort på en ny meningsmåling. Kan stortingsvalget bli spennende likevel?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble presset til å avklare om han ville kreve å bli statsminister dersom Sp endte opp som et større parti enn Ap etter valget. Så høy var oppslutningen om Senterpartiet en periode. Men i øyeblikket framstår ikke Vedum som noen konkurrent til Jonas Gahr Støre (Ap) på rødgrønn side. I en meningsmåling Respons Analyse har utført for VG og Bergens Tidende stuper Sp til 11,3 prosent, den svakeste oppslutningen partiet har hatt siden februar 2019.

Sprekken har kommet brått. I VGs junimåling fikk Vedum & Co en oppslutning på 18,2 prosent. Nå er situasjonen en helt annen.

Skulle 11,3 prosent til Sp bli valgresultatet, vil det historisk sett være et solid resultat for partiet. Men når man i lang tid har vært der oppe og spist kirsebær med de store, er man selvsagt ikke fornøyd med slike tall. Med resultatene fra VG og Bergens Tidenes måling vil ikke en Ap/Sp-basert regjering bare være avhengige av SV, de vil også måtte ha Rødt eller MDG med som støttehjul. Ikke akkurat noe drømmescenario for Vedum, som aller helst vil regjere i tospann med Ap.

Man skal naturligvis være varsom med å legge for mye i en enkelt måling. Det kommer stadig nye, og fra ulike byråer, og de spriker mye. I en Opinion-måling tidligere i august fikk for eksempel Sp en oppslutning på hele 19,2 prosent. Gjennomsnittlig oppslutning for Sp så langt i august ligger på 15,7 prosent, ifølge nettstedet Poll of polls, skriver NTB.

Men opplevelsen av at det har vært et politisk stemningsskifte de siste ukene synes opplagt. Når distriktspolitikk, ikke minst by-/land-konflikter, står på agendaen, er Sp i sitt ess. Men det framstår ikke like kult å heie på dieselbilen når FN i sin klimarapport slår «rød alarm», og litt ut av det blå gjør klima til en hovedsak i valgkampen. Til glede, naturligvis, for «klimapartiene» SV, MDG og Venstre.

Støre er fortsatt storfavoritt til å bli landets neste statsminister. Men fortsetter Sp-fallet kan dette valget bli mer spennende enn mange hadde trodd.

Kommentarer til denne saken