Med rallydrømmen innen rekkevidde

NYE EVENTYR: Steve Røkland og hunden Facer slapper av hjemme i sofakroken på Edsberg. Over nyttår begynner et nytt eventyr for 19-åringen. Da skal han begynne i jobben som testfører for Fords VM-team. Han tar også sikte på å kjøre VM-runde på hjemmebane i februar.

NYE EVENTYR: Steve Røkland og hunden Facer slapper av hjemme i sofakroken på Edsberg. Over nyttår begynner et nytt eventyr for 19-åringen. Da skal han begynne i jobben som testfører for Fords VM-team. Han tar også sikte på å kjøre VM-runde på hjemmebane i februar. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fra sofaen hjemme dagdrømmer Steve Røkland om å bli rallystjerne. Etter forrige ukes talentseier hos VM-teamet Ford, er drømmen i ferd med å bli en realitet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Steve Røkland møter Glåmdalen hjemme hos foreldrene. Sammen med hunden Facer og resten av familien har 19-åringen levd et rolig liv ved siden av den lokale og nasjonale rallysatsingen. Akkurat det er i ferd med å endre seg for Røkland.

Etter han vant VM-teamet Fords talentkonkurranse forrige uke, ble han tilbudt jobb som testefører for Ford-teamet. Dermed tok han et langt steg mot drømmen om å bli VM-fører.

– Drømmen og målet er å bli fabrikkfører. Dette kan kanskje hjelpe meg på veien. Jeg får i hvert fall et bein innenfor, sier 19-åringen, samtidig som han klapper hunden Facer og smiler.

Han er rolig og avbalansert, og virker ikke å ha noe fartsbehov i det daglige. Men resultatene denne sesongen viser ettertrykkelig at det endrer seg når kjøredressen og hjelmen kommer på.

Han er norgesmester i både rally og bakkeløp i år, i tillegg til at han vant den store talentkonkurransen til Ford i konkurranse med 14 andre nasjonale mestere fra åtte forskjellige land.

– Mye trening

Som ung og lovende rallyfører tar ikke Røkland lett på oppgavene. Han trener to økter om dagen, seks dager i uken. Han tilbringer time etter time i treningsstudio, i svømmebassenget eller langs landeveien for å bygge opp den rette fysikken en rallyfører trenger.

Men det handler like mye om riktig trening.

– Jeg trener mye styrke. Men jeg trener med lette vekter. Jeg kan ikke bli stor, men jeg trenger utholdenhet. Også trener jeg mindre bein og lår enn overkropp. Blir man for sterk i beina kan det gå ut over følelsen med pedalene, og det er jo dumt når man kjører rally, sier Røkland, som har høstet internasjonal oppmerksomhet i rallymiljøet for sin solide seier i Fords talentkonkurranse.

Treningsprogrammet han følger har han fått av Norges Bilsportforbunds fysiske trener, Fredrik Brenna Lund, som er tidligere landslagstrener i judo. Han er spesialist på basistrening og jobber til vanlig i NTG-systemet.

Lite kjøring

Men selv om han er oppe i en anselig menge trening i en vanlig uke, er det lite kjøretrening. Det har med utstyr og økonomi å gjøre.

– Jeg skulle gjerne kjørt hver eneste dag, men det er ikke slik det fungerer. Det er ingen som gjør det. De beste får kjørt litt testing før løpene, men det er ikke alltid jeg får gjort det heller, forteller han.

– Er det ikke uvant da du starter en fartsprøve hvis det er lenge siden du har kjørt fort da?

– Nei, man kommer fort inn i det igjen, sier 19-åringen, som neste år bytter ut sin Ford Fiesta med en Skoda Fabia R2.

– Det for å følge med på utviklingen. Skoda har kommet lenger og er mer moderne, forklarer den unge rallyføreren mens han klapper hunden Facer igjen.

Rally med morsmelken

I sommer var han ferdig med skolegangen på Våler videregående skole. Der gikk han på kjøretøylinja med fordypning i motorsport.

Motorsport er åpenbart livet til Røkland. Interessen har han arvet fra far Jan, som naturlig nok driver kjøreskole i Kongsvinger.

– Jeg har vært med pappa på rallyløp så lenge jeg kan huske. Det er nok han jeg har fått interessen fra, forteller Røkland og tenker seg om.

– Jeg begynte med motocross, men ville raskt over på firehjulinger. Da begynte jeg med crosskart. Da var jeg vel 13 år, mener jeg å huske, minnes 19-åringen.

Nå blir det bare trening, avslapning og julefeiring med familien før han begynner i ny jobb i England 3. januar.