(Nettavisen)

Denne ukens søndagskupong består av fem kamper fra Eliteserien, fem fra OBOS-ligaen og to fra Premier League. Bonuspotten er oppe i ca. 1,5 millioner kroner. Innleveringsfristen er kl. 14.55.

1. Vålerenga - Aalesund
Fem kamper uten tap (1-4-0) nå for Vålerenga, og det er det lenge siden man har sett derfra. Men alle de fire siste har endt med poengdeling, og dermed blir det heller ikke så mange poeng ut av det. Men med 0-0 mot Molde, 2-2 mot Odd og 1-1 mot Viking i de tre siste må man uansett si at Vålerenga begynner å finne en viss form og fasong. Og det trengs, for med ti kamper igjen å spille ligger de helt nede på kvalik med 18 poeng. Nå har de to poeng ned til Stabæk under streken med 16, og det samme opp til Haugesund over streken som har 20. Deres soleklart største skuffelse er hjemmestatistikken, for den er grusom, og faktisk den klart svakeste i hele serien med kun fem poeng på ti kamper.

Det svakeste laget derimot er Aalesund. Med usle elleve poeng har de inntatt en klar sisteplass på tabellen, hvor de har sju poeng opp til dagens motstander Vålerenga på kvalik. Når Aalesund også har spilt en kamp mer enn Vålerenga ligger de dypt nede i gjørma. 14-48 i målforskjell betyr at de svakest i begge ender av banen, og med 0-0-10 på bortebane er det helt totalt natta også der. Brukbare sist med 1-1 hjemme mot Lillestrøm, men 1-1-7 siste ni viser alt annet enn god form.

Nå må vel Vålerenga klare å vinne en hjemmekamp igjen vel? H.

2. Rosenborg - Bodø/Glimt
Rosenborg har havnet i en posisjon på tabellen der det kun er prestisjen å spille om resten av sesongen. De ligger på niendeplass med sine 28 poeng, og har ti poeng ned til kvalikplassen, og tolv poeng opp til Molde på fjerdeplass som gir spill i Europa neste år. De hadde 3-4-4 på de elleve første kampene, og 2-2 borte mot Stabæk den 11. juni førte til at Kjetil Rekdal måtte gå. Etter at Svein Maalen tok over har det glimtvis sett bedre ut, men stabiliteten har vært fraværende. For Maalen startet det med tre strake tap, men etter at de slo Tromsø hjemme 16. juli fant de en slags form. Fire ettmålsseiere på rad gjorde at de i hvert fall fikk luke til bunnstriden. De røk ut av Europa mot skotske Hearts, og det virket som at luften gikk litt ut av ballongen da. 0-3 borte mot HamKam for tre runder siden var stygt, men de reiste seg kjapt og knuste Aalesund 4-0 hjemme i kampen etter. Den siste de spilte før landslagspausen var borte mot Tromsø. Da ble de spilt av banen og var heldige som slapp unna med kun 1-3. Det må en kvikkere utgave av trønderne til hvis de skal lage trøbbel for Bodø/Glimt på gulljakt.

Bodø/Glimt så ut til å ta et suverent seriegull etter de første rundene. 10-1-0 på de elleve første da kalasseierne fulgte på rekke og rad, var svært imponerende. Men etter at de røk 0-2 borte mot Strømsgodset 25. juni har det variert mer. De har ikke fått det til å flyte på samme måte, og har vært mer sårbare bakover. 4-2-3 på de ni siste viser dette, og Viking ligger nå tre poeng foran med en kamp mer spilt, med Tromsø halsende like bak. Glimt tapte blant annet mot både Tromsø (0-2 hjemme), og Viking (2-3 borte), noe som selvsagt har gitt utfordrerne blod på tann. Vi så i den siste kampen Glimt spilte før landslagspausen at det mangler litt på nivået de hadde i starten av sesongen. Borte mot HamKam smalt det to ganger fra hjemmelaget i første omgang, og da keeper Marcus Sandberg hadde en av sine bedre dager på jobben, gikk HamKam til pause med ledelse 2-0. Men 2-0 er en farlig ledelse sies det, og i hvert fall mot Bodø/Glimt. Fra det 49. til det 68. minutt scoret nordlendingene fire ganger, og ledet plutselig 4-2. Men HamKam er litt i dytten om dagen, og to dødballer senere sto det 4-4. Et utrolig resultat, men med normal uttelling til begge lagene hadde nok dette blitt en ganske overlegen Glimt-seier. Bodø/Glimt har fortsatt gode muligheter til gull, men skal det innkasseres må det tettes bedre igjen bakover. Fremover på banen scores det nok mål, og det tror vi Rosenborg kommer til å merke søndag ettermiddag.

Bodø/Glimt har all motivasjon, mens Rosenborg spiller mest for æren nå. B.

3. Sarpsborg 08 - Lillestrøm
Klink enten-eller for Sarpsborg 08 som ikke har spilt uavgjort siden starten av Mai. Snodige 8-0-8 siden det, hvor de sto med fine seire over Odd (3-0) og Tromsø (4-0) før det endte med tap 0-1 borte for Brann sist. Ingenmannsland på tabellen nå, hvor 30 poeng og en 7.plass er ganske langt unna noe særlig å spille for. 16 poeng på ti hjemmekamper er helt ok.

Lillestrøm har slitt litt etter avgangen til Akor Adams, og oppi det hele dro også trener Geir Bakke til Vålerenga. Nå er det Eirik Bakke som styrer skuta inntil videre, og etter en litt trasig periode har de vist fremgang i de par siste kampene med 2-1 borte over Strømsgodset og 1-1 borte mot Aalesund sist. Medaljehåpet har nok gått fløyten nå, for med 33 poeng har det blitt hele ni poeng opp til Tromsø på 3.plass. Helt middels her på bortebane med 15 poeng på ti kamper, og det skal bli spennende å se om de klarer å sette sammen en ny offensiv utover høsten.

Klink åpent. Soleklar HUB.

4. Stabæk - Brann
Bob Bradley gjør comeback i Stabæk. 65-åringen trente klubben i 2014 og 2015. I 2015 tok han Stabæk til en tredjeplass i Eliteserien. Amerikaneren har tatt over etter Lars Bohinen som i forrige uke fikk sparken i klubben etter seks tap på rad. Bradley skal forsøke å redde Stabæk fra nedrykk. Den nye hovedtreneren ble presentert forrige søndag. Med seg i trenerteamet får 65-åringen tidligere Brann-spiller Azar Karadas. For sistnevnte blir søndagens kamp spesiell. Karadas har nemlig vært Brann 2-trener siden 2021, og han sitter på en del førstehåndsinformasjon som han kan bruke mot bergenserne søndag. Men Stabæk ligger på nest sisteplass i Eliteserien. De har spilt elleve Eliteserie-kamper på rad uten seier nå, og vi har ingen tro på at ny trener-effekten kicker inn med en gang. For med seks strake tap er det mye som må rettes opp i, selv om "Byggmester Bob" har vist underverker med akkurat Stabæk før Bæringene mangler fortsatt danske Høgh som er ute med skade.

Brann har vært solide på hjemmebane denne sesongen. Rødtrøyene står med 8-2-1 på de elleve første kampene i Bergen. Det gjør bergenserne til Eliteseriens beste hjemmelag så langt. På bortebane har det ikke gått like bra. De står bokført med beskjedne 3-1-5 så langt denne sesongen. Det har blitt to seire og tre tap på de siste fem borte, men Brann trives på Nadderud. Iallfall om man ser på resultatene. De har vunnet fem av de seks siste bortekampene mot Stabæk. Og med tre strake seire i serien over HamKam (2-0), Aalesund (5-1) og Sarpsborg 08 (1-0) er formen ganske bra, i tillegg til at de kjempet utrolig bra i to oppgjør mot AZ før de kjipt nok røk ut på straffer. På den negative siden har Brann etter hvert fått en lang skadeliste. Ruben Kristiansen skal opereres i neste uke, og han risikerer å bli ute resten av sesongen. Ole Didrik Blomberg ble operert for det samme for over en måned siden, og er fortsatt fem-seks uker unna å være tilbake i trening. Niklas Jensen Wassberg har i lang tid slitt med en hamstringskade, mens nykommer Magnus Warming skadet seg i debuten fra start hjemme mot Arouca i kvalifiseringen til Conference League. Begge er uaktuelle til søndagens kamp mot Stabæk. En hofteskade gjør at Jonas Torsvik heller ikke blir spilleklar til kampen på Nadderud.

Bradley er tilbake, men han må vente på den første seieren. UB.

5. Tromsø - HamKam
Tromsø leverte en ganske laber kamp nest sist borte mot Sarpsborg 08 med hele 0-4, og mange tenkte kanskje at nå kom motgangen for Tromsø. Men Tromsø slo raskt tilbake, og knuste Rosenborg 3-1 på hjemmebane uken etter. Dermed har de fortsatt fine 5-0-1 på de seks siste kampene sine, og bronsen er fortsatt deres med 42 poeng. De har seks poeng opp til ledende Viking på 48, mens de har to poeng ned til Molde på fjerde. Det er særlig bakover de har vært gode denne sesongen, hvor 20 baklengs er færrest i Eliteserien. Med 23 poeng på elleve hjemmekamper viser de også en flott form på Romsaa Arena, og det kan fort bli en ganske så hyggelig høst der oppe i nord.

Et av de andre lagene som koser seg for øyeblikket er nok HamKam. For hamarsingene var tippet ganske så langt ned av de aller fleste før sesongen begynte, men etterhvert så har de virkelig begynt å finne flyten. Med 5-1-2 på de åtte siste har de kommet seg et bra stykke unna bunnen, hvor de med 4-4 hjemme mot Bodø/Glimt sist tok beslag på 11.plassen med 23 poeng. Soleklart best hjemme på Briskeby, for her borte har de kun hentet seks poeng på ni kamper.

Her skal Tromsø ha meget gode muligheter. Vi setter de alene. H.

6. Fredrikstad - Sogndal
Fredrikstad er på god vei mot en retur til Eliteserien etter at de har klart å bevare formen mens flere av de andre topplagene har gått på noen blemmer. 5-1-1 siste sju er flott, selv om det ble med en poengdeling sist i bortekampen mot Start som endte med 2-2. Nå har de fire poeng ned til KFUM som er nummer to med 41 poeng, mens de har seks poeng ned til Kongsvinger som nå er nummer tre. Dønn solide her hjemme, hvor de har 25 poeng og kun seks baklengs på elleve kamper.

Sogndal holder seg innafor playoff enn så lenge, men formkurven er noe på retur. 1-1-3 siste fem nå, hvor de røk 1-2 borte mot Ranheim sist. 34 poeng holder til femteplassen, men de har kun poenget ned til akkurat Ranheim som nå er første lag utenfor playoff på sjuendeplass. 14 poeng på elleve bortekamper, men målforskjellen er ganske svak med 13-17.

Fredrikstad holder stø kurs mot Eliteserien. Vi tror de vinner igjen. H.

7. Kongsvinger - Kristiansund
Kongsvinger holder seg nære en opprykksplass med 39 poeng, men nå har luken opp til ledende Fredrikstad økt til seks poeng, mens de har to poeng opp til KFUM på andre. For det har kladdet klart mer for Kongsvinger nå i de siste kampene, hvor de faktisk ikke har klart å vinne på de fire siste. 3-3 borte mot Sogndal, 1-2 hjemme for Fredrikstad, 1-1 hjemme mot KFUM og 1-2 borte mot Hødd er ikke bra nok, og når flere av kampene har vært mot de andre topplagene blir det "dobbelt" tap i forhold til de. Tap 1-2 borte mot Hødd sist var det mest skuffende, og det skal bli spennende å se om de nå klarer å snu den svake trenden. Ikke blant de aller beste her på hjemmebane, men 22 poeng på elleve kamper er fortsatt meget godkjent.

Kristiansund var forventet å kjempe om direkte opprykk igjen med en gang, Men så enkelt har det ikke blitt, og nå må de konsentrere seg om å klare playoff. For med 33 poeng har de nå ni poeng opp til direkte opprykk, mens de kun har målforskjellen å gå på ned til Ranheim i kampen om den siste playoffplassen. Meget svake borte med ni poeng på ni kamper. I tillegg har de nå flere problemer å tenke på, etter at gamletreneren Christian Michelsen har truet med å gå til søksmål for å få utbetalt manglende etterlønn.

Egentlig en grei hjemmefavoritt, men Kongsvinger har begynt å rote skikkelig. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

8. Mjøndalen - Bryne
Bruntrøyene i Mjøndalen har etterhvert ramlet helt ned under streken, etter at formen har stoppet helt opp. 0-0 borte mot Kristiansund sist var dog positivt, men stygge 0-2-4 siste seks er likevel ikke nok. Med en 15.plass og 23 poeng er de blant tre lag som alle ligger på samme poengsum, og det blir et rotterace hele veien inn om hvem som må ta den sure turen ned til PostNord-ligaen neste sesong. Her hjemme på Consto Arena har de klappet helt sammen denne sesongen, og kun klart å ta ti poeng på elleve kamper.

Bryne jakter playoff nå, etter at de har fått skikkelig dreis på både form og fasong. For etter nydelige 7-0-3 siste ti har de plutselig 31 poeng, noe som er kun to poeng unna topp seks. Fine seire i alle de tre siste, hvor de har slått Moss 3-1, Jerv 3-1 og Sandnes Ulf 3-0 på rekke og rad. Dessverre er de klart best hjemme på Jæren, mens her borte er de flere klasser svakere med kun sju poeng på ti kamper.

Mjøndalen har havnet dypt nede i bunnen nå og trenger poeng. Bryne klart bedre, men de er svake borte. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

9. Moss - Skeid
Moss har etterhvert mistet en del av "nykommer"-gløden, og sakte men sikkert har de falt litt nedover på tabellen. Kun en seier på de sju siste med 1-2-4 nå, etter tap mot Bryne (1-3) og Kristiansund (0-3) samt uavgjort 1-1 mot Raufoss i de tre siste kampene. 11.plassen er deres med 27 poeng, noe som gjør at avstanden ned til nedrykk nå har skrumpet inn til kun fire poeng. Klart best her hjemme, hvor de står med 19 poeng og kun ti baklengs på elleve kamper.

Skeid ligger alene helt nede i bunn. Formen er grusomt svak med sju strake tap, etter at de røk 1-3 hjemme for Åsane sist. Med kun elleve poeng går det nok mot et ganske klart nedrykk for Oslo-klubben, hvor de nå har tolv poeng opp til lagene over streken. Seriens verste bortelag er de dessuten, med kun seks poeng etter elleve forsøk.

Moss har "fått det" litt, men hjemme er de fortsatt gode. Bør slå jumboen Skeid. H.

10. Åsane - Hødd
Formen har kommet seg skikkelig for Åsane som nå har vunnet tre av de fire siste. Med de ni poengene har de klart å klatre opp fra nedrykksplassen og opp til en 13.plass med 23 poeng, a poeng med både Hødd og Mjøndalen som ligger på kvalik/nedrykk. Begge de to siste har blitt vunnet 3-1, først over Raufoss hjemme før de gjentok bedriften med 3-1 borte over Skeid. 13 poeng på ti hjemmekamper totalt denne sesongen.

Hødd plassen under på 14.plassen som gir kvalik. De er blant en trio som alle har 23 poeng, og når den "heldigste" får trygg plass og den "uheldige" rykker ned så står det mye på spill. Men akkurat som hos Åsane så har også Hødd kvesset formen i det siste, og seire over både KFUM (1-0) og Kongsvinger (2-1) i løpet av de tre siste er sterkt. Dog ikke noe utpreget bortelag, hvor ti poeng på elleve kamper er heller svakt.

Viktig kamp i bunnstriden. Vi satser på at HU holder.

11. Bournemouth - Chelsea
Bournemouth uten seier på fire kamper, og med 0-2-2 har de lagt seg til rett over streken selv om det er meget jevnt om plassene i bunnen. 2-2 borte mot Brentford sist var klart brukbart, og med West Ham, Liverpool, Tottenham og Brentford har de fått unna fire ganske tøffe kamper her i starten. Nå kommer nok en tøff hjemmekamp mot Chelsea som de tapte 1-3 mot sist sesong.

Chelsea er på jakt etter en bedre sesong enn de hadde i fjor, men starten har ikke vært den beste under den nye manageren Pochettino. Det startet ganske bra med uavgjort 1-1 hjemme mot Liverpool, men så bråstoppet det med tap 1-3 borte mot West Ham. Deretter kom en forventet seier 3-0 over Luton, før det igjen ble en meget skuffende forestilling hjemme mot Nottingham Forest hvor de ikke klarte å score og tapte kampen 0-1. Dermed står de med 1-1-2 og kun fire poeng etter de fire første kampene, hvor de egentlig har hatt et ganske greit program.

Chelsea vakler her i innledningen. Men Bournemouth bør være overkommelig. B på 96-rekkeren og UB på 432-rekkeren.

12. Everton - Arsenal
Det ser ikke ut som skuffelsene skal avta for Everton. Etter å ha nesten rykket ned to sesonger på rad skulle man kanskje tro at de etterhvert skjønte alvoret, men starten på den nye sesongen sier motsatt. For etter fire kamper venter man fortsatt på sin første seier, og selv om de fikk sitt første poeng for sesongen sist med 2-2 borte mot Sheffield United er ikke akkurat 0-1-3 og 2-8 noen pangstart. Her hjemme er fasit to kamper, null scoringer og to tap, og Goodison Park er ikke lenger noe fort for de blå. Men de trives mot Arsenal, hvor de fem siste årene viser 4-1-0 fordel Everton. Alli og Coleman er ute her, men også Harrison, Gomes og Keane er usikre.

Arsenal har på sin side fått en mye bedre start. Forrige sesongs sølvmedaljører står med ti poeng etter fire kamper og etter tre litt enklere kamper mot Nottingham Forest, Crystal Palace og Fulham kom den første store oppgaven sist når de fikk Manchester United på besøk. Men den løste de aldeles nydelig, og med 3-1 i bagasjen etter to sene scoringer på overtid ble det tre nye poeng i banken. Kun spilt en bortekamp denne sesongen, men den endte med seier 1-0 over Crystal Palace. Men akkurat her mot Everton trives Arsenal absolutt ikke, noe man ser på statistikken. For de tre siste årene har alle endt med Everton-seier, og de fem siste sier 4-1-0 fordel hjemmelaget. Elneny, Partey og Timber er ute.

Enormt oppsiktsvekkende statistikk her hjemme for Everton mot Arsenal. Men vi tror ikke de vinner i dag. UB.

Sportspills 96-rekker:
1. Vålerenga - Aalesund H

2. Rosenborg - Bodø/Glimt B

3. Sarpsborg 08 - Lillestrøm HUB

4. Stabæk - Brann UB

5. Tromsø - HamKam H

6. Fredrikstad - Sogndal H

7. Kongsvinger - Kristiansund HU

8. Mjøndalen - Bryne HU

9. Moss - Skeid H

10. Åsane - Hødd HU

11. Bournemouth - Chelsea B

12. Everton - Arsenal UB

Sportspills 432-rekker:
1. Vålerenga - Aalesund H

2. Rosenborg - Bodø/Glimt B

3. Sarpsborg 08 - Lillestrøm HUB

4. Stabæk - Brann UB

5. Tromsø - HamKam H

6. Fredrikstad - Sogndal H

7. Kongsvinger - Kristiansund HUB

8. Mjøndalen - Bryne HUB

9. Moss - Skeid H

10. Åsane - Hødd HU

11. Bournemouth - Chelsea UB

12. Everton - Arsenal UB