Debuten finner sted under Kongsvinger Maraton, som avvikles med start på Sæter Gård, i morgen. Foranledningen til dette «eksperimentet» er et veddemål verksmester hos Stenshagen BIL i Kongsvinger, Paul Tommy Helledal, inngikk med en kunde. Dersom kunden kjøpte en BMW, lovte Helledal å delta i skogsmaraton.

Tøff utfordring

Det hører med til historien at Kongsvinger-mannen de senere år ikke har hørt til våre mest aktive trimmere. Etter lange og krevende arbeidsdager har han ofte tilbrakt kveldene i sofaen foran TV-apparatet. Men nå er det slutt på «de gode tider». De siste månedene er han stadig blitt observert med moteriktige joggesko i området rundt Bæreia. Dette blir veldig spennende. Jeg er ikke redd for å ta en slik utfordring. Samtidig må en passe på at det ikke går på helsa løs, sier den «nyfrelste» mosjonisten.

– Hva har du måttet forsake i forbindele med dette veddemålet?

– Det har blitt noen færre timer i sofaen, men det er bare sunt. Det er vikig å lea litt på kroppen. Jeg trengte et lite spark i baken. I begynnelsen kjente jeg tydelig at kondisjonen ikke var på topp. Nå går det lettere for hver tur.

– I sommer har jeg vært ute én til to ganger per uke. Jeg har også prøvd meg litt ute i maratontraseen. Den går i skogsterreng. For meg blir det vekselvis gåing og jogging. Foreløpig har jeg gjennomført halvmaratondistansen tre ganger. Målet er å fortsette i samme duren en runde til.

Så langt har den tapre «maratonløperen» aldri følt seg dødsliten. Men han er fullstendig klar over at det blir stor forskjell når han skal løpe dobbelt så langt.

– Jeg har aldri prøvd meg på noe lignenende. Her kan en fort møte veggen. På den annen side har kondisjonen blitt merkbart bedre. Under de første mosjonsturene følte jeg blodsmaken i munnen. Nå går alt betydelig lettere.

– Har gått greit

Dette «stuntet» har lært den rutinerte veksmesteren å kjenne sin egen kropp. Og han fant tidlig ut at det var nødvendig å legge om løpesettet.

– Jeg har gått over fra sprint til maraton, gliser Helledal.

– Det innebærer at jeg ikke løfter beina like høyt som tidligere.

– Har det vært moro?

– Jeg synes det har gått greit. Det blir mye maratonprat på jobben. Både kunder og arbeidskamerater fleiper mye om dette veddemålet.

Maksimaltida er på sju timer. Det kan være godt å ha litt å gå på.

– Jeg kan starte allerede klokka 07.00. Den muigheten vil jeg benytte meg av. Håpet er å få målseilet i sikte ved 13-tida.