Det er ikke til å stikke under en stol at det er mange unge i dag som snuser eller røyker. Vi vet alle at røyking er skadelig for lungene, og at det øker sjansen for kreft, men har du først begynt kan det være vanskelig å slutte.

Ukens pepperprat er med Harald Skulstad, lærer i idrettsfag og kroppsøving ved Øvrebyen Videregående.

– Fra mitt synspunkt som gymlærer er det jo en bivirkning som man kan merke på en elev, det at formen kunne vært bedre, og at han muligens ikke yter like bra som andre elever, forteller han.

Likevel mener han at antallet unge som benytter seg av tobakk er blitt lavere.

– Jeg tror det har bedret seg. Det er jo forbud mot å røyke på offentlige steder, og de aller fleste følger nok den regelen også på skolen. Om jeg skulle se noen som snuser i timen, så sier jeg jo ifra, selv om det er få eller ingen som gjør det lenger.

Mange innser jo etter hvert at snusing og røyking bare er en eneste stor, helseskadelig, utgift. Harald oppfordrer folk som skal slutte om å ha en plan.

– Det hjelper å sette seg mål. Noen bråbestemmer seg bare for å slutte, og er ferdige der og da, mens for andre kan et alternativ være å trappe ned. Det at man i det hele tatt begynner med noe slikt påvirkes vel som alt annet av forbilder og rollemodeller. Kjenner man noen som begynner eller ser opp til noen som allerede driver med det – det ligger nok noe der, avslutter han.

Pepperpratens seks faste:


– Hva er din frykt?
– Slanger.
– Beskriv deg selv med tre ord.
– Oi, den var vrien! Tror jeg sier blid, aktiv og optimistisk.
– Hva er din favoritteiendel?
– For øyeblikket er det nok bilen min.
– Hva hadde du gjort hvis du hadde fått tilgang til en tidsmaskin?
– Da ville jeg hoppet fram og tilbake i tid, og sjekket kommende lottotall!
– Heis eller trapp?
– Føler jeg er tvunget til å si trapp, haha.
– Hvis du skulle vært et dyr, hva ville du vært?
– En hund. De tror jeg har det ganske fint.