Romerikingen trodde ikke sine egne øyne etter sjokkseier: – Fantastisk!

Netherlands' Mike Teunissen crosses the finish line to win the first stage of the Tour de France cycling race over 194.5 kilometers (120,86 miles) with start in Brussels and finish in Brussels. Saturday, July 6, 2019. (AP Photo/Christophe Ena)

Netherlands' Mike Teunissen crosses the finish line to win the first stage of the Tour de France cycling race over 194.5 kilometers (120,86 miles) with start in Brussels and finish in Brussels. Saturday, July 6, 2019. (AP Photo/Christophe Ena) Foto:

Av og

Sjokkseier til Teunissen etter dramatisk førsteetappe. Kristoff ble nummer 14, mens Amund Grøndahl Jansen fra Nes ble nummer 15.

DEL

(Romerikes Blad) Jansen er lagkamerat med vinneren, Mike Teunissen, men de to kjørte egentlig for Dylan Groenewegen. Da sistnevnte gikk i bakken like før mål, måtte de to lagkameratene kjøre for seg selv.

– Jeg satt langt bak da jeg startet spurten, kanskje fra 40. posisjon, så jeg var sjanseløs til å komme helt fram. Da jeg så Mike vinne, så trodde jeg ikke mine egne øyne, men det var fantastisk, sier Jansen til TV 2 etter målgang

Dansk favoritt i bakken

Det ble massespurt på den første Tour de France-etappen, som inneholdt det meste.

Først gikk danske Jakob Fuglsang i bakken. Så, med bare drøye kilometeren igjen, var det en stygg massevelt med blant andre Dylan Groenewegen.

I spurten kom Jumbo-Vismas Mike Teunissen, som egentlig er opptrekkeren til Groenewegen, som en kule på de siste meterne og nærmest knuste Peter Sagan. Det var en meget stor overraskelse. Caleb Ewan ble nummer tre.

– Jeg kan ikke tro det. Vi har jobbet i uker og måneder for at Dylan skulle komme hit og ta den gule trøyen. Så gikk han i bakken, og jeg tenkte at «jeg er fortsatt her og fortsatt fresh». Da gikk jeg for det, sa vinneren i et intervju vist på TV 2.

– Det kommer til å ta meg noen dager å forstå dette. Man kan drømme om å vinne en etappe, og så gikk det. Det er ganske kult, fortsatte vinneren, som ikler seg den gule ledertrøya på søndagens tempoetappe.

Alexander Kristoff, en av forhåndsfavorittene, ble beste nordmann på 14.-plass.

– Jeg hadde ikke helt beina på slutten der. Det ble for seigt. Jeg ble litt låst, men hadde ikke vunnet uansett. Jeg hadde ikke beina til å hamle opp med de beste, så det ble ikke som jeg drømte, men kanskje som jeg fryktet, sa Kristoff etter målgang.

Fire tidlig i brudd

Den første Tour de France-etappen i den 106. utgaven av rittet åpnet med at fire ryttere gikk i brudd. Greg Van Avermaet, Natnael Berhane, Mads Schmidt og Xandro Meurisse dannet gruppen som tidlig stakk fra hovedfeltet.

Kun en drøy time senere var Van Avermaet først over fjellet Mur de Grammont, som gjorde at belgieren fikk det han gikk for på etappen, nemlig klatretrøya. Like etter at trøya var i boks, droppet Van Avermaet ned til hovedfeltet.

Med rundt 65 kilometer igjen, like før den innlagte spurten i Les Bons Villers, punkterte Alexander Kristoff. Han klarte dermed ikke å hamle opp med Peter Sagan, som vant spurten og tok 20 poeng. Da hadde også Berhane, Schmidt og Meurisse blitt hentet inn.

Stygg velt for danske

Debutanten Stephane Rossetto valgte å rykke etter rundt 150 kilometer på sykkelsetet og lå på det meste rundt to minutter foran hovedfeltet, men ble hentet inn med ti kilometer igjen.

Så ble det dramatisk med drøye 15 kilometer igjen. Jakob Fuglsang, en av sammenlagtfavorittene, veltet stygt og blødde fra ansiktet. Heldigvis klarte dansken å fortsette, men han var sjanseløs på etappeseier. Det var også Groenwegen, som falt med rundt 1400 meter igjen.

Dermed endte det med massespurt, som Teunissen vant foran Sagan.

Søndagens etappe er tempo i Brussel på 28 kilometer. Der er Amund Grøndahl Jansens Jumbo-Visma en av de største favorittene.

Artikkeltags