– Jeg hadde taushetsplikt til over OL. Men nå er karrieren min slutt. Nå kan jeg gå ut med det jeg vet, sier Henrik Forsberg til Dagsavisen.
Etter rennene i Holmenkollen la han opp som aktiv skiskytter. Det samme gjorde hans kone.
– Det er på tide at dette kommer fram, fortsetter han.

Fikk aldri skiene
Det var i fjor han og Magdalena opplevde at ski ble borte.
– Det var i forbindelse med verdenscupavslutningen i Kuopio i fjor, og meningen var at de svenske smørerne og Dalen skulle ta med ski til oss fra skifabrikanten Fischer. Vi visste hvilke ski det var og hadde fått serienummeret av fabrikken, forteller Henrik Forsberg.
Men skiene så de aldri noe til.
– De kom aldri til oss, men vi har sett Magdalenas ski senere. Da sto det imidlertid et annet navn på dem, sier Henrik.
Han forteller at flere ski forsvant på samme turen.
– Men Dalen hevder han aldri har sett noe til skiene.
Hallgeir Martin Lundemo er servicemann hos Fischer. Han bekrefter påstandene til Forsberg.
– Vi sendte av gårde en skipose med seks–sju par ski til Kuopio, sier han.
– Bare ett par kom fram.
Etter det Dagsavisen erfarer skal det ha blitt borte godt over 100 par ski i Sverige under Dalens regime – ski ment for svenske løpere. Dette bekreftes også av skifabrikantene.
Når vi konfronterer den svenske landslagssjefen Jan Pallander med disse ryktene, svarer han:
– Ja, jeg har hørt disse ryktene, men i dag kan jeg ikke finne noe som styrker dem. Det har jo versert så mye om dette opp gjennom åra.

Forrige gang
Det var i desember 1998 at de første anklagene raste mot Dalen. Dalen var blitt landslagstrener i Sverige etter å ha fungert som sjefssmører for Norge. De norske smørerne mente at han på flyttelasset hadde tatt med seg mengder av smurning og annet utstyr. De to smørerne Geir Tufto og Per Knut Aaland dro til og med ens ærend hjem til Dalen for å hente noe av dette.
Men det var ikke første gang Dalen hadde tatt smurning. Da han kom fra jobben som smører i Sverige til Norge i 1995, solgte han smurning for 40.000 kroner.
Magnar Dalen gikk i 1998 ut og sa at han trodde de norske smørerne Tufto og Aaland ville få sparken på grunn av sine anklager mot han. Det fikk de ikke.

Oppklaringsmøte
Den svensk-norske smurningskrigen endte med et oppklaringsmøte i Milano i forkant av et verdenscuprenn i sprint i samme by. Det møtet endte med at Tufto og Aaland mente at de hadde fått oppreisning for de anklagene Dalen hadde rettet mot dem. De måtte ikke be Dalen om unnskyldning for sine utspill, og Dalen sa han kunne forstå at det ble stilt spørsmål om hvor ting var blitt av. Tufto og Aaland presiserte på sin side at de aldri hadde kalt Dalen tyv eller kjeltring.
Magnar Dalens kontrakt med det svenske skiforbundet er løpt ut, og han har heller ikke ønsket å forlenge denne. Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar.