Med et treningsprogram på mellom 15 og 20 trening timer i uka, innebærer det en totalsum på om lag 1000 timer i året – litt ettersom hvor hardt han trener i uka.

Noen ganger går det «rolig» for seg med cirka 15 timer med diverse styrke- og basisøvelser. Andre ganger blir det oppimot 20 timer, og kanskje mer. Og dette er treningen utenom selve rallykjøringen.

– Det er lett å bli sliten ved lange fartsprøver. Det blir jeg ikke. Og kroppen må være godt trent ettersom vi utsettes for hopp og sprett og G-krefter som følge av det, sier Røkland på spørsmål på hvorfor en rallyfører bør være like godt trent som hvilken som helst annen toppidrettsutøver.

Allerede som niåring, da han kjørte cross, oppdaget han hvor viktig det var med fysisk trening. Og som crosskart-fører begynte han for alvor å trene hver eneste dag. Siden har det bare eskalert.

En vanlig økt kan bestå av spinning, svømming og løping – og litt styrke, uten at målet er å bygge på seg for tunge muskler. Ellers bor han på toppen av Edsberg, og har dermed nok natur og geografi til å legge grunnlaget for en godt fysisk trent kropp.

For Røkland er det helt vanlig at dagen består av både to og tre treningsøkter når han ikke kjører rallybil eller jobber på Spaceworld på Kongssenteret.

Ingen sprinter

I 2011 ble han norgesmester. Det hadde han kanskje ikke klart uten det samme treningsgrunnlaget, ifølge ham selv.

– Jeg hadde ikke klart det uten, tror jeg. Det var veldig jevnt og tett, og jeg tok alle førerne helt mot slutten, sier Røkland.

Lange etapper er dermed hans store fordel. Kortere prøver derimot ikke like gunstig. Det viste seg blant annet i Aurskog Høland Rally at han slet mer på de korte prøvene.

Og det kan ha noe med formen å gjøre. Han ser ikke på seg selv om en sprinter.

– Hva slags idrettsutøver kunne du vært om du ikke drev med rally?

– Det måtte ha vært maraton. Kondisjonen min er ganske god, men jeg er ingen sprinter, sier Røkland.

Det samme spørsmålet ble stilt overfor hans personlige trener gjennom Norges bilsportforbund, Fredrik Brenna-Lund.

– 5000 meter er en ideell øvelse for Steve. Og han er minst like godt trent som en topptrent fotballspiller, sier Brenna-Lund.

– Bør ikke øke mengden

Men samtidig råder han 21-åringen til ikke å øke treningsmengden mer.

– Det optimale hadde vært om han kunne tatt bort seks av timene til å trene bilkjøring i stedet. Men ettersom det ikke er like lett å la seg gjøre, er ikke alternativet noe dårligere å trene. Steve er nesten litt for flink, men han må klare å holde dette gående. For du er ikke i din beste alder rent fysisk før du nærmer deg 30 år, sier den personlige treneren som har jobbet med en rekke bilsportutøvere i forskjellige grener de siste 10 årene.

Men Brenna-Lund fraråder Røkland i å øke treningsmengden frent fysisk.

– Man må kunne kontrollere energien. Trening skal handle om trivsel, og Røkland trives uten tvil godt med å trene. Men til slutt kan det vippe helt over om man skal trene enda mer enn det han gjør.

Svært nøye med kostholdet

Røkland selv er svært målbevisst på treningen, og ikke minst kostholdet.

Ingenting overlates til tilfeldighetene.

– Jeg er veldig nøye med kostholdet, og jeg skal ha minst åtte timer søvn hver natt, forklarer han,

– Hvorfor så ekstremt disiplinert?

– Er jeg ikke nøye på disse tingene, kommer ikke kroppen til å fungere særlig godt siden jeg trener såpass mye, sier han.

For mange rallyførere er franskmannen Sebastien Loeb det store forbildet med ni VM-titler i rally. For Røkland er Loeb også et forbilde, ikke nødvendigvis bare på grunn av førerferdighetene.

– Han er jo fransk juniormester i turning, vet du. Og du ser jo hvor god form han har måttet være for å bli så god, sier Røkland.