Med over 100 barn som deltok i natursti, og til sammen over 300 påmeldte totalt, ble det et gedigent folkeliv under lørdagens maraton. Sjefen for arrangementet, Rolf Hansen var storfornøyd.

– Nytt for året er at vi har hyret inn fjernsynsfiguren Byggmester Bob. Dette skal være et arrangement for folk flest. Et maratonløp for hele familien, forteller Hansen.

Med distanser fra helmaraton på 42,2 kilometer til natursti på én kilometer, var det løyper for folk i alle aldre. For de minste ble naturstien en soleklar vinner. Spesielt moro var det å se byggmesteren fra barne-tv. Kongsvinger-guttene Jonas (5) og Marcus (4) Mykkestue fikk møte tv-kjendisen på nært hold.

– Kjempemoro! Vi har sett ham mye på tv, og han var mye større enn vi trodde. Dette er første gang vi skal gå natursti, sier guttene.

Løp sin 114. maraton

Den første som kom i mål under lørdagens løp var Rolf Nordli. Som løypeansvarlig så han seg nødt til å teste forholdene på morgenkvisten, og la derfor ut på sprang før fellesstarten. Ved målgang hadde han unnagjort sin 114. maraton i karrieren.

– Banen ser fin ut. Jeg måtte sjekke så alt er som det skal, og jeg fant ingen ting å utsette, sier Nordli rett etter å ha løpt over fire mil.

Interessen for løping startet tidlig på 90-tallet, og på det meste har han løpt tre maraton på kun to uker. Selv mener han at det grenser til galskap.

– Før var jeg veldig aktiv. Nå løper jeg mest for mosjonen sin skyld. Det er vanskelig å si hva som er så fascinerende med maratonløping, men i min yngre dager så var det en livsstil. I de seineste årene får jeg ikke løpt fullt så mye som tidligere, men jeg prøver å gjennomføre et par løp i året, forteller den spreke 58-åringen, som blant annet deltok i New York-maraton i 2000.

Fullførte med stil

Paul Tommy Helledal inngikk tidligere i år et veddemål med sin kamerat Rolf Nordli. Dette innebar at Helledal var nødt til å løpe helmaraton for første gang i sitt liv. Etter fullført distanse kom en sliten kar til mål, men likevel innen tidsgrensen, som hele tiden var hans personlige målsetting.

– Dette var slitsomt. Når jeg var kommet halvveis, merket jeg virkelig hardkjøret. Det blir godt å komme tilbake på jobb, og kunne vise at jeg virkelig klarte dette. Akkurat nå frister ikke dette til gjentakelse, smiler en lettet Paul Tommy Helledal.

Det kreves trening for å i det hele tatt kunne fullføre et løp på over fire mil. Den rutinerte maratonløperen Rolf Nordli var stolt over Helledals innsats.

– Det begynte jo egentlig som en fleip. I starten tror jeg ikke han skjønte hva han gikk til. Uansett er det imponerende arbeid han har lagt ned, påpeker Nordli.

Lokal bronse

Eidskogingen Svein Tore Gerhardsen har imponert på ulike idrettsarenaer dette året. Med flere seire i diverse sykkelritt, samtidig som han er en habil skiløper, skulle han delta i en helt ny sportsgren denne helgen. I sitt første maratonløp noensinne endte han på en knallsterk tredjeplass i helmaraton.

– Dette var helt rått! Aldri vært borti maraton tidligere. At det skulle gå så bra hadde jeg aldri drømt om, jubler bronsevinneren.

Men tiden 2.54,36 var rundt ti minutter bak den suverene vinneren Kristen Aaby. Bronse føltes derimot like godt som gull for debutanten.

– Det var fin løype, og jeg følte meg i form. Om ikke lenge skal jeg sykle Birkebeinerrittet, forteller Gerhardsen.