Mye å feire i Galterud IF

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

SØR-ODAL: Galterud Idrettslag ble stiftet 18. mars 1928. Etter sammenslutningen med arbeideridrettslaget våren 1945, ble navnet forandret til Galterud Idrettsforening.

DEL

Klubben var altså 75 år i fjor, nå på lørdag markeres 75-årsjubileet med festmiddag i klubbhuset på Furumoen.

Den livsfriske jubilanten holder tempoet oppe på en imponerende måte. Med Furumoen som base er idrettsforeningen en meget viktig trivselsfaktor i lokalmiljøet. Medlemmene aktiviserer folk i alle aldersgrupper både på og utenfor banen.

Fyldig beretning

Kjell Ramstad har omfattende kjennskap til foreningens virksomhet. I tillegg til solid innsats på fotballaget, har han vært formann i to perioder. Han har også hatt verv som kasserer og sekretær. Nå har han, med god hjelp av Kirsten Skyrud, skrevet en omfattende jubileumsberetning. Æresmedlem Hans Engebretsen (82), har også bidratt med minner fra 30-årene.

- Jeg skrev beretningen til vårt 50-årsjubileum. Nå er den oppjustert og supplert med bilder av 680 personer. Mange av dem har preget foreningens virksomhet i betydelig grad, sier Kjell Ramstad.

Flott anlegg

- Vi har i alle disse årene hatt en meget godt forhold til grunneierne omkring oss. Allerede i 1933 kjøpte foreningen areal til fotballbane av Adolf Holm. Siden har anlegget blitt utvidet gjennom en gave fra grunneierne Anne, Thora og Ågot Melland. Foreningens stolthet klubbhuset, sto ferdig i 1978. Der er det garderober, kiosk og en festsal med plass til 100 personer.

-Fotball betyr mye

- I dag er fotballen den aktiviteten som betyr mest for vår virksomhet. Uten den som samlingspunkt hadde det ikke vært særlig attraktivt å søke seg til oss. A-laget spiller nå i 3. divisjon.

Leif Iversen var administrator og pådriver innen fotballen. Han har en stor har en stor del av æren for lagets framgang på 50-tallet. I samme periode var han hovedforeningens formann.

I1951 sørget Galterud for en kjempesensasjon med å sende Opplandsmestrene Kapp ut av 1. NM-runde. I annen runde ble det tap 0-3 for Sarpsborg. Fem år senere rykket laget opp i daværende 1. divisjon (nivå 3 i seriesystemet). Også i 1992 var «Giffarna» igjen på samme høye nivået. Begge gangene ble det nedrykk etter én sesong.

Markante profiler på 50-årenes lag var Kåre Marshall Karlsen, Isak Aasum, Sverre Ramstad, Ragnar Ruud og Harald Lund. De senere år har Kjell Nygårdseter, Kjell Aasum og Jan Johansen gjort en kjempejobb for fotballen, både administrativt og i støtteapparatet.

Ski og håndball

- Ski har vært en viktig gren for GIF. Tidlig i foreningens historie hevdet langrennsløperen Karsten Ånerud seg på relativt høyt nivå. I 30-årene samlet hopperne seg i Ånerudkollen. De flyttet senere til Høgdabakken. Skihytta på Josefbergsetra er blitt et populært samlingssted for turgåerne. I dag begrenser skiaktivitetene seg til Yngres avdeling, med skidagen på Heiberg som et desidert høydepunkt.

Håndballen har også markert seg i enkelte perioder. I 1946 gjorde damelaget en god innsats i NM, men det ble stoppet i NMs 3.runde av Sørskogbygda. I 70-årene opplevde denne sporten en ny storhetstid under ledelse av Gunnar Gulli. Aktivitetene holdt seg til et stykke utpå 90-tallet.

Mange aktiviteter

Æresmedlem Rolf Hansen har også vært en støttespiller for foreningen. Allerede i 1946 fikk han sitt første verv. Om vinteren gjør han en kjempejobb for å holde skiløypene i stand. I tillegg er han leder for aktivitetsgruppa.

- Den ble stiftet i 1978. Vi arrangerer den tradisjonelle «Knartamarsjen», et ti kilometer langt tur- og mosjonsløp. I år avvikles nummer 24 i rekken. I november har vi en husflid- og håndverksmesse, et meget populært innslag for lokalbefolkningen. Juletrefesten for barn er også en fast tradisjon, sier Rolf Hansen.

En betydelig del av foreningens inntekter kommer fra bingo. Her gjør Bingogruppa en uvurderlig innsats. Galterud-Bingoen er et populært innslag i hverdagen for mange av glåmdølene.

- Uten bingoinntektene hadde det stått dårlig til med vår økonomi, sier Kjell Ramstad.

Han garanterer medlemmene en stilig jubileumsfest, og minner om at det fortsatt plass til eventuelle etternølere.

Artikkeltags