- Å løpe maraton er ren terapi. Det du registrerer underveis gir en god følelse inne i deg som menneske, sier Kongsvinger-mannen Rolf Nordli.
Sitt maratonjubileum har han lagt til hjemmebane. Milepælen på 100 løp rundes under Kongsvinger Maraton. Løypa går i skogsterreng med start og innkomst på Sæter.
Begynte sent
Rolf Nordli kom sent i gang med sin aktive karriere som idrettsutøver. Han var godt over 30 år før han begynte å trene målbevisst. Det var i begynnelsen av 80-tallet. Tidligere gikk det mest i langrenn. Han har også drevet med ballspill og skøyter. Men en muskelskade i armen gjorde at han gikk over til løping. I 1990 stilte han opp i sin første konkurranse med nummer på brystet.
- Det skjedde i Stockholm Maraton. Den gamle maratonentusiasten, Odd Larsen, fikk overtalt meg til å starte. Han lurte fælt på hvorfor jeg trente så mye uten å konkurrere. Løpet gikk greit. Siden har jeg holdt det gående, sier den veltrente pedagogen.
Flytter grenser
Rolf Nordlis personlige rekord på distansen er tre timer og 20 minutter. Bestetida i Kongsvinger Maraton er 3.28 timer. Den noterte han mens arrangementet fortsatt var et landeveisløp.
- Jeg begynte for sent til å bli en virkelig god maratonløper. Med systematisk trening i yngre år, skulle jeg klart å løpe under tre timer. Det høres kanskje merkelig ut, men det kreves en viss hurtighet per kilometer. Videre må en kjenne sin kropp, både fysisk og psykisk. Det er hele tiden snakk om å flytte grenser.
Grundige forberedelser
Trening og konkurranser utgjør en stor del av Rolf Nordlis liv. Han løper seks-12 mil per uke, nesten hele året. Og han utnytter enhver mulighet til å holde kondisjonen ved like. Til daglig jobber han som lærer på Austmarka. Turen hjem etter endt arbeidsdag tar han ofte med joggesko på beina. Det blir ei økt på opptil tre mil. Under langturene i helgen legger han på til fire mil.
- Forberedelser og kosthold er særdeles viktig. Alt jeg gjør under løpene er nøye gjennomprøvd på forhånd. Det dreier seg om trening, hvile, sko, klær, mat, drikke og oppladning. Maraton er summen av alle forberedelser på forskjellige plan. Løpet kan være en behagelig reise. Men det kan også bli et helvete, dersom du møter uforutsette problemer.
Samler overskudd
For en heller slapp mosjonist med beskjedne mål, er det vanskelig å forstå hva som driver folk til å pine seg i løp etter løp. Dette er ingen problemstilling for Rolf Nordli.
- De lange løpene gir deg psykisk overskudd. Du bearbeider hverdagen underveis. Og du løper ikke med skylapper. Det du registrerer av blomster, dyr og fugler gir en god følelse. Samtidig lærer du at du har begrensninger i forhold til deg selv.
Til London og Berlin
Maratontilbud finnes over hele verden, fra Sahara til Himalaya. Rolf Nordli har løpt både på Svalbard, i Stockholm og i New York. Nå står London og Berlin for tur. Allerede neste år regner han med å få sitt navn på resultatlista i disse to kjente klassikerne.
- Stockholm Maraton det største jeg har opplevd. Arrangementet har internasjonalt preg og stor oppmerksomhet. Publikum har en positiv innstilling til det å løpe. Der blir du blir heiet fram over alt.
I Norge løpes det maraton på 30-35 steder. Rolf Nordli har deltatt i alle disse løpene, bortsett fra seks.
- Målet er å starte på alle disse stedene. Nordland er det eneste fylket jeg ikke konkurrert i. Det kommer etter hvert.
Hjertebarnet
Rolf Nordlis hjertebarn heter Kongsvinger Maraton. Han jobber med dette arrangementet nesten hele året. Rolf er med i arrangementskomiteen, og han rydder og merker løyper. Han driver også PR for arrangementet. I tillegg løper han selv. Bare to ganger har han stått over på hjemmebane. Da løp han maraton andre steder i landet. 7.august gjør han sin 12.start i det lokale arrangementet.
Løypa merker han dagen før. Løpsdagen løper han gjennom løypa (halvmaraton) og kontrollerer at alt er i orden. Så legger han ut på nok en runde. Dermed har han fullført sin maraton.
Om ettermiddagen Sykler han rundt i følge med siste løper. Og når alle er i mål, tar han enda en sykkelrunde. Da plukker han inn merking og utstyr.
- Jeg liker å ha kontroll. Det er viktig å sørge for et godt arrangement. Grunnen til at jeg legger så mye arbeid i dette, er at vi i trimutvalget utgjør en fantastisk gjeng. Vi går utrolig bra sammen. Målet er å framstille Kongsvinger på en positiv måte. Å bidra til dette er bare hyggelig, sier maratonmannen, som naturlig nok ikke får tid til å dyrke andre hobbyer. Men han følger nøye med i fotball, der KIL og Manchester United er klare favoritter.