- Vi har ingen aldersbegrensning nedover. Tema for denne naturstien er dyr og fisk som befinner seg ute i naturen. Oppgavene blir svært enkle, slik at også de yngste deltakerne har en mulighet til å være med, sier medlem i arrangementskomiteen, Åge Olaussen.

Deltakerne i denne øvelsen betaler ingen startkontingent. Dette er i utgangspunktet ment å være et aktivitetstilbud for barn av foreldre som deltar i en av arrangementets andre øvelser. Men også andre barn som ønsker å teste sine kunnskaper om dyr, er selvfølgelig hjertelig velkommen.

- Starten blir lagt i området rundt skistadion. Løypa blir maksimalt en kilometer lang. Den blir godt merket og vil gå i skogs- og utmarksterrenget rundt Sæter Gård. Traseen går innom en av våre drikkestasjoner, med tilbud om brus, sportsdrikke eller vann.

Age Olaussen lover også at det blir rikelig med premier for de yngste deltakerne. Disse vil bli trukket ut på startnumrene.

Bare to løp

Kongsvinger Maraton avvikles i år for 17.gang. De fem første årene ble løperne sendt ut på landveien. I 1991 sto 542 utøvere på startstreken. Etter hvert ble konkurransen om deltakerne så hard at arrangøren valgte å gå over til skogsmaraton. Det skjedde i 1996.

- Det arrangeres kun to skogsmaratonløp i året. Oslo er først ute hvert år. Det løpet ble avviklet i begynnelsen av juni, sier arrangementskomiteens leder, Rolf Hansen.

- Deltakerrekorden etter at vi valgte å legge løypa ut i terrenget, lyder på 227. I fjor stilte 217 løpere til start. Vi får stadig inn nye påmeldinger. Fristen for påmelding er satt til 24.juli, men etternølerne får muligheten inntil en time før start.

Utfordrer andre utøvere

Rolf Hansen opplyser at komiteen jobber hardt for å øke oppslutningen om sitt arrangementet

- Vi ønsker at lag og foreninger innen andre idrettsgrener melder seg på i en av øvelsene. Rastas fotballgutter har sagt seg villig til å stille. Hvor mange som tar den utfordringen er ennå ikke klart. Rasta-spillerne oppfordrer andre fotballag til å følge deres eksempel og komme seg ut i skogen denne lørdagen. Dette gjelder både aktive fotballspillere og utøvere innen bedriftsidrettens forskjellige grener. Alle som velger en lagvis påmelding, får redusert sin startkontingent.

Kraftprøve

Deltakerne kan velge mellom tre distanser. Helmaraton 42.2 kilometer, halvmaraton 21.1 kilometer og minimaraton 4.25 kilometer. Arrangementskomiteens leder legger ikke skjul på at de som velger den lengste distansen, må belage seg på en skikkelig kraftprøve. Spesielt hvis værgudene viser seg fra sin mest vennligsinnete side, blir dette en real mannfolktest.

- I 1991 da løpet gikk på landeveien, ble det målt 49 grader nede ved asfalten. Da stlilte kommunen opp med egne vanningsanlegg, og langs løypa hadde beboerne rigget til sine hageslanger for å kjøle ned løperne.