Det er Trimutvalget i Kongsvinger Mosjons- og Bedriftsidrett som står bak hele opplegget. Arrangementskomiteen består av ti personer. Flere av dem har vært med helt siden starten. De fem første årene var Kongsvinger Maraton et rent landeveisløp. Grunnet hard konkurranse om løperne, valgte de ansvarlige å satse på skogsmaraton. Hvert år får utøverne bare to muligheter til å gjennomføre den klassiske distansen i skogsterreng. Det andre løpet går i Nordmarka.

Positiv respons

Løperne kan velge mellom maraton, halvmaraton og minimaraton. Det korteste løpet er bare 4.2 kilometer. Der er det klasser både med og uten tidtagning. Arrangøren jobber også for å få ei kortløype. den er beregnet på barn og folk som er avhengig av å ha med seg barnevogn. Formålet med dette tiltaket er å aktivisere de unge. Samtidig ønsker en å få foreldrene ut i naturen.

Oppslutningen om arrangementet har vært relativt stabil de senere år. I fjor var det 330 startende. 80 personer stilte i maraton, mens 116 løpere nøyde seg med halve distansen. Da ble det totalt registret en liten økning i antall påmeldte.

- Vi får mange positive tilbakemeldinger fra deltakerne. Det blir mye skryt, både av løypa og det øvrige opplegget. Og når det gjelder premiering, ligger vi i det aller øverste sjiktet for slike arrangementer, sier Erling Nordseth. Han sørger for at deltakerne blir behørig premiert.

- God sikkerhet

Åge Olaussen er ansvarlig for drikkestasjonene. Han mener arrangørens gode renommé skyldes en rekke faktorer.

- Vi presenterer ei pakke som inkluderer forpleining, drikkestasjoner og sikkerhet. Vi har hele ni drikkestasjoner. Det er langt flere enn øvrige arrangører har lagt opp til. På to av stasjonene kan løpere som trenger påfyll, også få noe lett å spise. Nytt av året er at vi vil forsyne deltakerne med rosiner underveis, sier Åge Olaussen.

- Sikkerheten er også ivaretatt på beste måte. På alle drikkestasjonene har vi rutinerte folk som observerer løperne og kan gripe inn dersom noen har problemer. I tillegg har vi stevnelege og vi får verdifull assistanse fra Norsk Folkehjelp.

Verdifull støtte

De driftige arrangørene setter stor pris på den støtten de får i lokalmiljøet. Handelsstanden i Kongsvinger stiller alltid opp med gavepremier. Disse blir trukket ut på startnumrene. Og i den nærmeste framtid kan dagligvareforretningene vente seg ytterligere henvendelser.

- Jeg oppfordrer butikkene til å øke bestillingene av rosiner, slik at løperne får noe å styrke seg på, sier Åge Olaussen.

Ypperlig samarbeid

Arrangementskomiteen består av ti personer. Hvert medlem har egne ansvarsområder. Gruppas kvinnelige medlemmer tar seg av påmelding, registrering og utdeling av startnumre.

- Komiteen møtes en gang per måned gjennom hele året. Dette er en godt sammensveiset gjeng som trives i hverandres selskap. Tonen er både munter og kameratslig. Det er hovedårsaken til at de samme personene stiller opp år etter år, sier Erling Nordseth.

Bak disse pådriverne står det ei stor funksjonærgruppe som tar et tak på selve løpsdagen. Da vil totalt 55 personer være i sving. Også støttetroppene stiller trofast opp gang etter gang. Med sin store rutine utfører de sine oppgaver til alles tilfredshet, og sparer de ansvarlig for mange bekymringer.

Snille værguder

Løypetraseene er i utmerket stand. To av ildsjelene, Rolf Nordli og Sigmund Aasum driver vedlikehold hele sommeren. Det er for øvrig ikke måte på hva disse entusiastene får til. Også værgudene har tradisjonelt vært på arrangørenes side.

- I begynnelsen av august har været vært veldig gunstig. under selve arrangementet har vi aldri hatt regn. Derfor håper vi på stor oppslutning både blant aktive og tilskuere. I Kongsvinger er det mye sprek idrettsungdom. De bør benytte denne anledningen til å komme seg ut i skogen. Der vil de få en opplevelse de aldri glemmer, sier Åge Olaussen.