– De siste ukene har det vært ytringer i media rundt et stadig økende problem rundt aktivitetsgebyret som må betales inn til idrettslag. Flere foreldre har innrømmet at barna ikke kan være med på forskjellige idretter fordi det blir for dyrt.

– Det er vondt å lese, og da bestemte vi oss for å være litt «kjerringa mot strømmen». Vi har en sunn økonomi som tilsier at vi ikke trenger de pengene. Det er viktigere at alle barn og ungdom som har lyst til å drive idrett, kan få det tilbudet.

Hele bygda støtter opp

Ordene tilhører leder i fotballgruppa i Brandval IL, Arild Bjerke – og han har hele idrettslaget og resten av bygda bak seg i gjennomføringen.

– Vi er veldig glade for at flere har bidratt, og en stor takk til Brandval Santitetsforening som gir oss 20.000 kroner til vårt fri egenandel-prosjekt. Både næringslivet og Brandval Bygdekvinnelag har vært – og vil være – viktige samarbeidspartnere for idrettslaget.

Rønnaug Børresen er på sin side glad for at bygdekvinnelaget kan bidra til at barn og ungdom har et tilbud om å drive med idrett.

– Det idrettslaget gjør nå, setter vi stor pris på. Vi har et motto som heter «aktive kvinner for levende bygder», og da er det en glede å kunne hjelpe til med det vi kan. Siden fotballcupen ble startet opp på Brandval, har vi stilt opp med havre-vaffelrøre og oppskåret frukt. Det kommer vi til å fortsette med også i framtida.

Vil fortsette etter 2017

Foreløpig vil «gratis-tilbudet» være et testår i 2017, men Brandval-ledelsen utelukker på ingen måte at det vil bli en god vane også i årene som kommer.

– Det er det som er målet, at vi kan gi barn og ungdom denne muligheten også etter 2017. Medlemsskapet i klubben må alle betale, det er bestemt av Norges Idrettsforbund. Men vi har lagt oss på minimumssatsen der også. Det koster 100 kroner for enkeltpersoner å være medlem i Brandval IL, forteller Kjetil Johnsrud, som er leder for barneidretten i bygda.

Forstår andre idrettslag

Dugnadsgjengen understreker at dette på ingen måte er et spark i siden til de idrettslagene som må ta seg betalt for at barn skal drive med idrett.

– Vi forstår godt at alle lag ikke kan gjøre som oss. Det er viktig å understreke at vi i Brandval har relativt få utøvere, og ingen ansatte eller trenere som mottar noen form for honorarer, sier Bjerke.

– Vil det bli ekstra dugnadsinnsats i framtida for å dekke opp manglende inntekter?

– Nei, de som frykter mer dugnadsbelastning, kan slappe helt av. Det vil ikke bli flere dugnader enn tidligere.

– Det hadde selvsagt vært moro om vi kunne få flere utøvere inn i idrettslaget vårt ved å gi dette tilbudet. Vi vil «tape» flere aktivitetsgebyr, men vi får samtidig flere i aktivitet. Dermed vinner vi uansett!

Samme tilbudet som før

Og Brandval-lederne understreker at tilbudet til ungdommen ikke vil bli noe dårligere enn tidligere – selv om de nå kan trene og konkurrere gratis.

– Vi vil ha det samme tilbudet som tidligere. For fotballspillerne vil det fortsatt være sånn at de får være med på tre cuper per lag, uten ekstra kostnad for barna.

Brandval IL

Stiftet 26. september 1940.

Hadde i 2016 ca. 440 medlemmer.

Undergruppene i idrettslagene består av håndball, fotball, langrenn, sykkel og barneidrett.