Historisk verdensmester

GULL: Miriam Sandvik holdt tunga rett i munnen og tok gull etter en litt røff start med den ukjente hesten.

GULL: Miriam Sandvik holdt tunga rett i munnen og tok gull etter en litt røff start med den ukjente hesten. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Under VM i westernridning i USA gikk austmarkajenta Miriam Sandvik helt til topps.

DEL

Sandvik er første nordmann som tar medalje i junior-VM i westernridning, og hun tok like godt med seg det edleste metallet.

17-åringen fikk, som alle andre, utdelt en helt ukjent hest i Texas. Det første løpet i hunter gikk ikke knirkefritt med den fremmende hesten som skapte flere problemer.

Løpet etter gikk langt bedre og Sandvik visste mer om hvordan hesten reagerte. Resultatet ble gull.

– Det er en utrolig følelse, man blir veldig glad. Litt ekstra moro er det at jeg er første nordmann. Jeg forventet å komme blant de ti beste, men aldri noen gullmedalje, sier den nybakte verdensmesteren.

Godt westernmiljø

Sandvik studerer til vanlig ved Sentrum videregående skole, men bruker mye tid med de åtte hestene hun har.

På hverdager går en og en halv til to og en halv time med. Én helg i måneden er det treningshelg hvor det fort blir 12 timer trening.

Hun har drevet ridning nesten hele livet og begynte aktivt med western i åtteårsalderen. Hun trives godt på hesteryggen med cowboyhatt på hodet.

– Det som er så fint med akkurat western er at det byr på så mange muligheter. Jeg kan rekke sju forskjellige øvelser på en stevnehelg, sier hun.

Også Sara Skybak fra Åsnes og Anniken Ruud fra Nord-Odal var med i VM. Altså er tre av fem på juniorlandslaget fra glåmdalsdistriktet. Sandvik betegner Glåmdal som et av landets tre beste westernområder.

Et godt miljø har gitt resultater. I fjor tok Sandvik EM-sølv (lag) og gull i junior-NM. I 2012 ble det NM-gull i både Open (både senior og junior) og i juniorklassen.

Pengesluk

Men som med all ridning er heller ikke western gratis. Som tidligere nevnt har Sandvik åtte hester. De skal trenes, mates og ha en stall å stå i. Det koster 10.000 i måneden året rundt.

I løpet av en sesong er ungjenta på rundt sju stevner, hver av de koster 7000.

– Og det er vanskelig å få sponsorer. Vi trenger de på våren, men da sponser de heller russebiler. Vi har prøvd å selge kalendre og det dro inn litt penger, men ellers går alt ut av egen lomme, sier den tredoble norgesmesteren.

Artikkeltags