Hav, hest og den franske drømmen

HAVHESTEN: Tom Forkerud og Titou de Touchyvon der Normandies kystlinje er nær ved engelske Jersey. BILDER: EIRIK STENHAUG (EQUUS)

HAVHESTEN: Tom Forkerud og Titou de Touchyvon der Normandies kystlinje er nær ved engelske Jersey. BILDER: EIRIK STENHAUG (EQUUS) Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Vi er i Normandie der vindkastene er vinterlige og kraftfulle. Her har Tom Forkerud fra Skotterud gitt den franske drømmen en sjanse.

DEL

Rammet inn av et mektig Atlanterhav poserer Tom og Titou de Touchuvon, én av åtte hester på stallen.

Som sine stallkompiser trives han, om ikke som fisken i vannet, så i hvert fall som en hest med sans for vann og trening i sand.

– Jeg har gitt meg selv tiden fram til sommeren. Så får vi se. Hjulene må gå rundt, sier 43-åringen, som leier hus og stall av hestekaren Marc Raulline.

Harmoniske hester i Normandie

– Forholdene i Normandie er fantastiske. Unghestene kan trenes langs flotte strender og løyper uten at de må ha pigger i vinterskoene. Det er vel nesten 30 baner innenfor en radius på halvannen time. Et paradis for dem som har gode hester å jobbe med, sier Tom Forkerud, som vet litt av hvert om det motsatte av harmoni.

Hestene ble matforgiftet

Vi spoler tilbake til sommeren 2012: Da hadde travtreneren 25 hester, både egne og andres, hjemme på Skotterud. Plutselig ble mange av hestene veldig syke. Forgiftet fôr, som skyldtes en menneskelig feil i produksjonen, var årsaken.

– Det hele var en tragedie for meg. Etter matforgiftningen var jeg så langt nede at jeg bestemte meg for å prøve lykken i Frankrike. Følte at jeg ikke hadde noe å tape, oppsummerer Forkerud som begynte sitt travliv i stallene på Bjerke. Tom bodde på Årvoll, og hadde kort vei ned til yrende liv på Norges største travbane.

Første stopp; Per Ulven

Der fikk han børste kjente travere i stallen til Per Ulven. Et legendarisk travnavn med ni Derby-seire på cv’n.

Så flyttet ungdomsskoleelev Tom til Skotterud sammen med familien. Det ble etter hvert reiseliv og purserjobb før hestene ble liv og jobb på heltid.

Nå er det fransk landskap og sandstripene i Normandie som gjelder. Og Paris-turer. Prix d'Amerique-helgen for en uke siden ble en opptur.

Solstrålen, som vant tre storløp i Danmark som 3-åring – var med på lasset for å forsvare Forkeruds farger. Björn Goop, svensk kuskechampion de siste ti sesongene, styrte 5-åringen inn til en pen femteplass over 2700 meter i et rammeløp på Vincennes-banen.

Nesten én million

– Litt tung i kroppen, men bra, mente Goop, en kusk og mann som vet hva han snakker om.

Vår mann har forhåpninger til Solstrålen – som han stadig har det til Farmer’s Julia – en hoppe som ikke er veldig langt unna én million kroner på premiekontoen. Hun vant på Vincennes i september og gjorde sin trener «ubeskrivelig lykkelig».

Tre av åtte hester på stallen er løpshester, noen skal bli det. De trenes i Frankrike – for å kunne bruke de franske ferdighetene i norske travløp. Fortsatt blir det litt pendling mellom Skotterud og Normandie for travtrener Tom.

Hvor ender den franske drømmen? Svaret er foreløpig uvisst og skjult i vindkastene i Normandie.

Artikkeltags