Dette er den nye regelen som er innført for klassene 13–16 år i aldersbestemt fotball, og som skal gjelde fra dags dato.

– Det er en spennende regelendring, og min første tanke er at det er en god regel, sier Frode Granli.

Han er Namdalens fremste dommer, og har knapt rukket å reflektere over den nye regelen som nå blir innført i norsk fotball i de nevnte klasser.

At han ikke har tenkt mye over regelen ennå, har en klar årsak.

– Den ble vedtatt på fotballtinget, men det var først nå på fredag vi fikk beskjed om at det var en ny regel. Jeg har ikke tenkt veldig over hvilke konsekvenser den kan få, men jeg synes det høres ut som en fornuftig nyhet, sier han.

Regelen er i korte trekk som følger:

* Hvis en spiller gjør en forseelse som gir grunn til gult kort, må han forlate banen i fem minutter. Får han to gule kort blir han utvist.

– Jeg tror regelen vil bidra til større respekt for dommerne, sier Granli.

– Hvordan?

– Nå vet spillerne at ikke bare de, men også laget blir direkte straffet ved en advarsel. Vi får neppe bort de stygge taklingene, men jeg tror nok mye unødvendig kjeftbruk vil forsvinne. Spillerne vet nå at det får en konsekvens for laget om en spiller får gult kort.

I håndball kan en dommer utvise en spiller i to minutter for mildere forseelser. Granli sier han som fotballdommer har misunt håndballdommerne denne muligheten.

– Ja, når en spiller må ta straffen der og da blir spillerne mer disiplinerte. Jeg snakket med Kjell Arne Bolkan, som dømmer både håndball og fotball, og han trakk fram nettopp disiplinen som bedre på håndballbanen som følge av denne sanksjonsmuligheten som dommerne har der. Nå følger fotballen etter, og det synes jeg er en bra regel, sier Granli.

– Nå skal den prøves ut i 13–16 årsklassen, men jeg ser ikke noen klare grunner til at man ikke kunne hatt samme regel også i G19 og 5. og 6. divisjon legger han til.

Granli tror også den nye regelen er bra for unge dommere.

– Voksne dommere har sjelden problem med å få respekt i yngre årsklasser. Det har noe med alder å gjøre. Men for unge dommere så er dette en veldig god regel. Nå vil nok flere unge dommere få mer respekt på banen, og det er veldig bra, sier han.