Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er bare begynnelsen

SPORTSTALENTET 2014

Video: Henning Danielsen

Artikkelen er over 6 år gammel

Jenny Tovseth Vatne har i en alder av 17 år allerede oppnådd mer enn de fleste kan drømme om i løpet av et langt idrettsliv. Men det er ingen som skal gå rundt å tro at Skarnes-jenta er mett på suksess.

Vanlig dag. Det er en helt vanlig treningsdag for Jenny da Glåmdalen møter henne. Vi er i «bomba». Bomberommet på Tråstad ungdomsskole.

NTG-skytterne kaller det av og til for sitt andre hjem. En eller to økter hver eneste dag gjennom hele skoleåret er resepten for å bli best. Jenny vil bli best i verden, men snakker aldri høyt om det.

Men i høst var hun nettopp det, best i verden.

– Det gikk veldig mange dager før jeg skjønte hva som hadde skjedd. Jeg er litt usikker på om det har gått opp for meg ennå, sier hun med et bredt smil, samtidig som hun tenker tilbake til 15. september i spanske Granada.

Skarnes-jenta ble verdensmester for juniorer i lagskyting.

I konkurranse med utøvere fra hele verden, mange av dem er allerede heltidsutøvere, de er proffer.

Samtidig er hun litt skuffet. En femteplass individuelt, 1,1 poeng fra medalje. I gleden ved å bli verdensmester var det også en liten bitterhet over å miste sin «egen» medalje med så liten margin.

– Det er VM hvert fjerde år. Ved neste korsvei er jeg for gammel i juniorklassen. Men, jeg får ta det igjen i seniorklassen. Jeg er klar!

En drøm. Jenny er fullstendig innforstått med at hun konkurrerer mot utøvere som utover i karrieren vil ha helt andre forutsetninger for å lykkes enn hun selv vil ha. Fram til sommeren 2016 er treningshverdagen tilrettelagt gjennom skolegangen på NTG Kongsvinger, men snart begynner voksenlivet for alvor.

Da vil hun konkurrere mot skyttere fra Tyskland, USA, Russland og Kina som er sponset av staten for å satse på fulltid – uten å måtte tenke på å ha en vanlig, sivil jobb.

– Det hadde vært drømmen, å kunne være skytter på heltid. Men høyst sannsynlig vil det bare forbli en drøm. Skyting i Norge er en altfor liten idrett til at det vil være mulig, selv om det strengt tatt er en verdensidrett.

Alltid moro. Så hva er det som driver en 17-åring fra Skarnes til å stå time etter time under bakken for å bli best i en idrett der du stort sett bare får knapper og glansbilder tilbake som betaling?

– Først og fremst er det utrolig morsomt. Skyting er på mange måter min idrett. Det er en fantastisk følelse når du har lyktes, når du har konkurrert mot deg selv og ditt eget hode – og vunnet. Samtidig kan jeg ikke få fullrost miljøet i skyttersporten. Samholdet, i det som tross alt er en individuell idrett, tror jeg er ganske unikt

– 2014 har vært et fantastisk år resultatmessig, og det har gitt meg både selvtillit og motivasjon. Men dette er bare begynnelsen. Konkurrentene skal få slite med meg i mange år framover, sier hun med et blikk som ber om å bli trodd.

I blodet. Det er ingen overdrivelse å si at Jenny er endel av en meget aktiv skytterfamilie.

Pappa Paul Otto har selv en aktiv karriere bak seg, og er fortsatt skytter på hobbybasis. Storesøster Eline (20) og lillesøster Åshild (14) er også skyttere på høyt, nasjonalt nivå. Så da måtte det bare bli skyting da?

– Ja, det er ikke tilfeldig at jeg ble skytter. Som for de to andre søstrene mine, så har jeg alltid hengt i buksebeina på pappa på skytestevner fra jeg var bitte liten. Det har aldri vært noe press, men valget var ganske greit. Først og fremst fordi skyting er det artigste som finnes, men selvsagt var det heller ingen ulempe at jeg tidlig skjønte jeg hadde et visst talent. Jeg kapret en andreplass i et stevne da jeg var 13 år, og da var valget egentlig tatt.

– Jeg er takknemlig for oppveksten jeg har fått. Vi har alltid vært hele familien på tur, og jeg har aldri vært ensom. Som 17-åring har jeg vært til stede på 18 Landsskytterstevner, det er ganske morsomt å se tilbake på nå, sier hun – og smiler igjen.
 

Mange treningstimer. En liten pause i jula er det eneste Jenny unner seg i jakten på nye medaljer. Luftgeværet må finsiktes, EM i nederlandske Arnhem står på programmet den første uka i mars. For en skytter som behersker samtlige greiner er det alltid et nytt mål som venter rundt neste hjørne.

Jennys treningsuke
Mandag:
1. økt 07.00: To timer fysisk trening. 2. økt 14.00: 2 1/2 - 3 timer skyting.
Tirsdag:
1. økt 07.00: To timer skyting. 2. økt 15.45: To timer og et kvarter skyting.
Onsdag:
1. økt 13.35: Halvannen time skyting.
Torsdag:
1. økt 07.00: To timer skyting.
Fredag: 1. økt 07.00: Halvannen time fysisk trening.
Lørdag: Treningsfri (som oftest konkurranse-dag).
Søndag:
1. økt 10.00: To-tre timer skyting.

Kommentarer til denne saken