Sent mandag kveld ble det klart at et rødgrønn allianse pluss Pensjonistpartiet danner et flertall på 15 mot 12 representanter i kommunestyret. Partiene er også enige om en generell plattform

Det betyr at Bygdelista ikke er med i flertallskoalisjonen, men at Senterpartiet skifter side og at nåværende varaordfører Heidi Hitland fortsetter som varaordfører, denne gangen for Knut Hvithammer (Ap).

– Jeg synes samtalene gikk veldig greit, og har stor tro på dette samarbeidet, sier påtroppende ordfører Knut Hvithammer.

– Holdt velgerne for narr

Reaksjonen fra Bygdelista, som ikke er tatt med i konstellasjonen, er klar i en kortfattet uttalelse forfattet tirsdag:

– Det mest beklagelige er at de har holdt velgerne for narr når de tydelig har sagt at de skulle snakke med alle og ønsket et bredest mulig flertall. Dette er det første løftebruddet fra Ap, heter det i en uttalelse fra styret.

– De har ikke snakket med oss enda hver femte velger stemte på Bygdelista, for øvrig ga våre velgere 70 slengere til Ap, noe de sikkert ikke ville gjort, dersom de visste at dette ble utfallet. Vi har særdeles lite respekt for folk og politikere som opptrer på en så uærlig måte, konkluderer styret i Bygdelista.

– Drøy kost

– Det er drøy kost, vi har ikke lovet Bygdelista noe, og vi har hatt innledende samtaler med dem som med alle andre, kommenterer Knut Hvithammer.

– Men Bygdelista er ikke med?

– De kunne vært aktuelle, men Arbeiderpartiet har hatt et håp om å få på plass en rødgrønn plattform, og i de lange linjer spiller partipolitikk en rolle. Men det er mange dyktige folk i Bygdelista, og vi er innstilt på å samarbeide om saker med dem også. Men dette er flertallskonstellasjonen, sier Hvithammer, som tar avstand fra påstanden om løftebrudd.

– Hvordan skal dere bli enige med Sp i spørsmålet om grendeskoler?

– Det skal vi ha en egen prosess på. I dette samarbeidet kan det bli saker der koalisjonspartiene har ulike meninger, og saker der det er enighet. Det viktige nå blir gode prosesser, seriøse budsjettbehandlinger og gode diskusjoner, sier Hvithammer.

– Mer spesielt sist

Heidi Hitland sier til Glåmdalen at det nå føles naturlig for Senterpartiet å gå inn i en rødgrønn allianse.

– At vi valgte Høyre for fire år siden, var mer spesielt, men da hadde det vært Ap-styre i en så lang periode, og vi mente det var behov for et skifte. Vi har hatt et godt samarbeid med Høyre, og vi skilles som venner. Vi skal også samarbeide på tvers av alliansene, sier Hitland.

Pensjonistpartiet vil som følge av avtalen få lederen i ett av utvalgene, mens Miljøpartiet De Grønne kommer med i formannskapet.