Spilte ukjent Prøysen-låt på Åbuset

82 år: Prøysen-visa "Baksælan" har levd i skjul gjennom 82 år. Nå har bandet Fredholms trio spilt den inn og ga ut sin debutplate på sommerkonserten på Åbuset onsdag.

82 år: Prøysen-visa "Baksælan" har levd i skjul gjennom 82 år. Nå har bandet Fredholms trio spilt den inn og ga ut sin debutplate på sommerkonserten på Åbuset onsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

SØR-ODAL: Bandet Fredholms trio framførte en ukjent og nesten glemt Prøysen låt på sommerkonserten på Åbuset på Tjaberg onsdag. Det var den andre sommerkonserten på gården og 110 mennesker fikk oppleve den unike norgespremièren.

DEL

Den har levd sitt eget liv gjennom 82 år, men Alf Prøysens vise «Baksælan» har nå funnet sin formidler i bandet Fredholms trio fra Toten.

De hadde debutplateslipp på sommerkonserten på Åbuset onsdag kveld. Det var den andre konserten på like mange år og 110 mennesker fikk oppleve en unik norgespremière.

– Finnes mange skjulte skatter

– Det viser bare hvor mye bra musikk som ikke er oppdaget ennå. Det finnes utrolig mange skjulte skatter hos våre låtskrivere, fortalte fiolinist Elin Marie Christensen.

Den klassisk skolerte fiolinisten dannet bandet Fredholms trio sammen med trekkspilleren Ole Nilssen og sangeren Evald Fredholm i 2015 og omfavnet den norske visetradisjonen.

«Baksælan» ble skrevet av Alf Prøysen i 1936, men ble sannsynligvis aldri publisert.

Overlevd på folkemunne

– Den levde nok et hemmelig liv langs Mjøsas bredder i 82 år og det finnes mange historier hvor den har dukket opp på sene og festlige kvelder, sa Edvald Fredholm.

Bandet har fått tillatelse av Elin Prøysen å bruke låten og de har til og med funnet en kilde som sier at Prøysen framførte visa på Ilseng.

– Den går for å være ganske grov egentlig. Prøysen skrev om den i et brev: «Den er fryktelig grov, men du verden for en lykke den gjør der jeg forstår den kan serveres.»

Trioen tolker mye Prøysen og Sandbeck og skal man tro publikums reaksjoner underveis fant de sitt publikum på Sander.

– Har hørt den er litt frekk

Cathrine Olsson fra Oslo og familien har hytte ved Gjerstadberget og var på plass under den samme konserten i fjor.

– Det var en flott kombinasjon av vakre omgivelser og norske viser. Det var på bred dialekt så jeg slet litt med å forstå alt de sa, sa hun og lo.

Hun og familien hadde selvfølgelig fått med seg at det skulle bli en norgespremière på tunet og den skjulte Prøysen-visa var noe de kom for å høre.

– Jeg har hørt at den er litt frekk så forventningene er skyhøye, så her skal jeg nok følge dialekten, sa hun med et smil.

Artikkeltags