Sola titter forsiktig fram på himmelen, og planter og dyr våkner til live igjen. Ute i naturen begynner de aller første blomstene å spire og gro.

 Snart står de første vårplantene i full blomst, og vi kan nyte av de flotte fargene som vårens vekster har å by på. Men først må vinteren ryddes vekk.


Hagen din har ligget urørt i flere måneder nå, dekket av et teppe av snø. Alt står slik du forlot det en gang på seinhøsten i fjor, og nå er det på tide å rydde opp.

Trær skal beskjæres, busker skal trimmes og løvet som falt i fjor skal rakes vekk. Det høres omfattende ut, men det er ikke så mye som skal til for å bringe liv til hagen din.


Daglig leder ved Skarnes Hagesenter, Kari Moss, ønsker å ufarliggjøre hagearbeidet. Det trenger slett ikke å være et svært og omfattende prosjekt å gjøre hagen klar for sommeren.

Rekreasjon

– Jeg er opptatt av at du skal gjøre noe i hagen for din egen del. Hagearbeid er rekreasjon for mange, rett og slett terapi. Ha ambisjoner som passer deg selv, ikke la andre diktere deg, sier Moss.


Sammen med gartner og kollega Torun Meli, forklarer og viser hun hvordan man enkelt kan få hagen fin og fargerik etter en lang vinter.


– Uansett hva slags hage en har, så begynner en alltid med å rydde. Dette er også en fin tid å klippe busker og trær. Det gjør man for at greinene skal få lys og luft, og for å få bort de eldste greinene. Da får man penere prydbusker, og de blomstrer mer på sikt, sier Moss.


Beskjæring av de fleste busker og trær skal gjøres før løvet har begynt å sprette på bjørka. Roser, derimot, må man vente til etter løvsprett før man klipper.


– Klipper man rosene for tidlig, så tørker de ut. Krydderplanter som har overvintret skal man også vente med å klippe til det har kommet grønne skudd på, forklarer hun.

Rydde nå


Har du blomsterbed som du ikke ryddet ut av på høsten, så må du gjøre dette nå. For å klargjøre bedet for årets planter, må du rydde vekk gamle, ettårige sommerblomster og ugras, og etterfylle med litt ny jord.

 Denne jorden vil brytes ned etter hvert, og synke ned i bedet og blande seg med gammel jord. Da får du en god jordblanding som plantene dine vil trives godt i.


Også buskeområder som har vært dekket med bark kan være fint å fylle på med litt nytt dekkmateriale nå.


Dersom du har gamle potter som du har hatt sommerblomster i, holder det ikke å bare fylle på jord. Her er det viktig at du kaster både jord og planterester, og reingjør pottene.


– Dette er helt avgjørende for at du skal få fine sommerblomster, den gamle jorden er ubrukelig – full av røtter og uten næringsstoffer. Fyll på med ny krukkejord og langtidsgjødsel, før du planter de nye plantene dine.

Sørg også for at du setter riktig plante på riktig sted, og at du ikke setter sommerplanter utendørs for tidlig, forklarer Moss.

Gjødsle


Hun anbefaler også at man i disse dager begynner å foreta litt forsiktig gjødsling og eventuelt kalking, på de plantene som trenger det.


– Er du usikker på om plantene dine skal ha gjødsel, er det bare å spørre på et hagesenter.


Plenen din vil også ha godt av litt næring. Når du kan gå på den, og det er tørt nok til å rake, så kan du sette i gang med vårgjødslingen.

Her kan du også bruke en kombinasjon av gjødsel og kalk. Du bør gjødsle godt og gjerne i flere omganger, men i liten mengde. Slik gir du gresset nok næring til at mosen ikke får tatt over.

Vinteren er på hell, og vi lengter etter farger. Vi ønsker å omgi oss med fargerike blomster og vekster som minner om at sommeren er på vei. Men det er ennå litt tidlig for at disse blomstene skal kunne spire og overleve utendørs.

Tjuvstarte med farger


– Vi kan tjuvstarte våren litt ved å sette ut potter med planteslag som tåler de kalde nettene vi har nå. Alt av løkvekster er perfekt til dette, som for eksempel påskeliljer, tulipaner og perleblomster.

Både løkvekster og frøblomster som fiol og stemorsblomst klarer seg fint i potter nå, så lenge de står litt lunt, forklarer Moss, og fortsetter:


– Det er typiske blomster for sesongen.

 I tillegg er dette et godt tidspunkt for å så egne frø innendørs, som man etter hvert kan prikle over i større potter og senere plante ut i hagen.

De som ikke ønsker å gjøre dette selv, kan kjøpe ferdige blomster hos gartneren, og så plante ut. Folk har forskjellige ambisjoner. Noen er mer lidenskapelige enn andre. Men gleden over hagearbeid tror jeg alle opplever; og det er det aller viktigste.