Legionella påvist i bofellesskap

Artikkelen er over 1 år gammel

ÅSNES: Det er påvist legionellasmitte i vannfordelingsnettet på Sønsterud bofellesskap, etter at en beboer ved bofellesskapet ble innlagt på sykehus med legionella-bakterier.

DEL

– Smittesporing ble umiddelbart igangsatt, og samtlige dusjer i bofellesskapet ble stengt. Samtidig ble samfunnsmedisin ved kommunelege Terje Kristiansen orientert, heter det i en pressemelding fra Åsnes kommune.

Prøvetaking av det interne vannfordelingsnettet på Sønsterud bofellesskap ble foretatt 13. desember, samtidig som det ble gjennomført reingjøring og desinfeksjon av de sanitære anleggene ved bofellesskapet.

Nye prøver av vannfordelingsanlegget på Sønsterud ble tatt fredag og nytt utstyr som dusjhoder og dusjslanger med legionellafilter ble bestilt. Dette ble montert opp mandag 18. desember, og kommunelege Terje Kristiansen godkjente gjenåpning av dusjanleggene ved bofellesskapet.

– Det er ikke kommet melding om andre tilfelle av legionellasmitte i dag 19. desember. Alle beboere og pårørende ved Sønsterud bofellesskap er informert om hendelsen og de strakstiltakene som er gjennomført, skriver virksomhetsleder for tekniske tjenester, Otto Langmoen i pressemeldingen.

Åsnes kommune har varslet en pressekonferanse for å orientere om tilfellet ved Sønsterud bofellesskap.

Fakta - Legionella

  • Legionellabakterien er vanlig forekommende i naturen og finnes i overflatevann i lave konsentrasjoner.
  • Legionellaoppvekst kan forekomme bl.a i de interne vannsystemene.
  • Bakterien overlever vanligvis ikke ved temperatur over 60°C og formerer seg ikke ved temperaturer under 20°C. De stortrives ved temperaturer mellom 20 og 45°C.
  • De viktigste tiltakene mot legionella er varmebehandling og klorering.
  • Legionellabakterier overføres ved luftsmitte, nemlig med å puste inn aerosoler som inneholder bakterier av vannsystemet.
  • De viktigste smittekildene er kjøletårn, dusjannlegg og boblebad.
  • Legionella smitter ikke fra person til person.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags