Så kom den første snøen, like overraskende som alltid for altfor mange av oss. En rekke steder, også her i distriktet, var veiene snødekte på morgenkvisten. Trengte du bil, men hadde utsatt omleggingen til vinterdekk i det lengste, sto du overfor valget: Finne fram jekk og hjulvinne, ta sjansen på sommerdekkene – eller bli hjemme. Vi håper du valgte det første eller det siste alternativet.

For det midterste er potensielt livsfarlig, både for deg selv og andre. Men overraskende mange dropper altså likevel vinterdekk i vinterlandet Norge. Forsikringsselskapet If, som forsikrer omtrent hver femte personbil her i landet, forteller i en fersk pressemelding at 13,6 prosent av bilene som var inne til skadetaksering hos dem sist vinter rullet på sommerdekk. Brutt ned på fylker, ser man at Innlandet ligger omtrent på landssnittet (13,5 %). Skummelt høy sommerdekk-andel, synes vi.

Og det kanskje mest bekymringsfulle – hvis tallene fra If er representative – er at andelen som kjører på sommerdekk når ulykken inntreffer vinterstid er økende, opp hele 7,3 prosentpoeng fra vinteren 20/21 til 2021/22. Tallene fra If er basert på over 24.000 biler vinteren 2021/22.

«Flesteparten av skadene skjer ved første snøfall, men også langt senere på vinteren er det en god del biler med sommerdekk involvert i ulykker. Her er det store ulikheter mellom fylkene», sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Flinkest til å sko seg etter føret er, basert på tallene fra If, folk i Troms og Finnmark. Der var antallet takserte biler på sommerdekk nede i 10,3 prosent sist vinter. Resten kjørte på pigg- eller piggfrie vinterdekk. Høyest sommerdekkandel hadde man i Agder, Rogaland og Møre og Romsdal.

Det finnes sikkert gode grunner til at man ikke rekker å legge om i tide. Men det finnes ingen unnskyldning for å kjøre med sommerdekk når snøen laver ned. Ikke når konsekvensene kan bli så alvorlige.