Bind deg en blomsterkrans

KONGSVINGER: Blomsterkranser er i vinden som aldri før. Hvorfor ikke lage din egen krans med friske blomster?

Har du sett blomsterkranser i plast til salgs i mote- og accessoriebutikker i det siste? Eller kanskje du har sett din favoritt-kjendis toppe antrekket med en lekker krans av friske blomster?

Blomster er nemlig kjempetrendy i sommer, og en flott krans er slett ikke vanskelig å lage. Med litt veiledning fra Lena J. Hagemo, butikkleder hos Mester Grønn på Kongssenteret, kan du også binde din egen blomsterkrans.

Velg farge og stil

– Blomster er så absolutt i motebildet i år. Det er blitt fler og fler som bruker friske blomster som pynt. Både kranser, armbånd og blomstersmykker er veldig populært nå, forteller Hagemo.

Med så mange mulige varianter, er det viktig at du på forhånd bestemmer deg for hva slags krans du vil ha. Hva slags blomster du vil bruke, hvilke fargekombinasjoner du vil ha og om det skal være en stor hodekrans eller et lite armbånd.

 

– Det kan bli veldig fint å kjøre bare én farge. Hvitt for eksempel. Mange velger forskjellige rosatoner, det blir veldig sommerlig. Eller så går det an å bruke mye markblomster, det passer veldig godt til midtsommeraften. Det spørs jo selvfølgelig litt på hva som står i stil til antrekket ditt også, sier Hagemo.

Mange velger forskjellige rosatoner, det blir veldig sommerlig. Eller så går det an å bruke mye markblomster.

 

Uansett hvilke blomster du velger å bruke, er det en fordel at de har en stilk som tåler litt, samtidig som blomstene ikke bør være altfor store.

Når du gjør i stand blomstene, snitter du av stilkene cirka tre centimeter fra blomsten og sorterer det du skal bruke i hauger. Hvis du vet at kransen skal stå lenge, kan det være lurt å la blomstene trekke i litt vann før du bruker dem.

Kransbase

Som base for kransen din, bruker du ståltråd. Lena bruker stålpinner i ferdig lengde, som hun skjøter midt på. Legg pinnene dobbelt og tvinn dem sammen, så har du et godt og sterkt grunnlag til kransen din.

 

– Jeg surrer grønn blomstertape rundt ståltråden, sånn at alt blir fint og grønt, og så du ikke risikerer å stikke deg på ståltråden når du bruker kransen. Bruk varmen fra fingrene dine til å få tapen til å sitte godt på ståltråden, forklarer hun.

 

Av den ene ståltråd-enden lager du en liten løkke, slik at du har noe å feste kransen sammen med når du er ferdig.

Deretter måler du sånn omtrentlig med ståltråden rundt hodet, slik at du vet hvor stor kransen må være. Husk at det skal festes endel blomster i, så beregn det litt godt og løst.

Klipp av overflødig ståltråd med blomstersaks.

– Da har du basen til kransen. Da er det bare resten igjen. Man sier at man bruker rundt tre bunter med blomster for å lage en hel krans, sier Lena.

Montering

Bruk en vikletråd til å feste blomstene. Surr den noen ganger rundt kransbasen, så den sitter godt fast. Nå kan du begynne å bygge kransen.

– Legg blomsten opp og stilkene mot deg. La blomstene ligge langsmed strengen på det som skal bli utsiden. Det er viktig at du surrer stramt, men ikke så stramt at du kutter blomstene, forklarer Lena.

Fortsett til kransen er fylt og du er fornøyd. Fest alle løse tråder og koble kransen sammen, og vipps, så har du din egen sommerlige blomsterkrans.

Dette trenger du:

Hagesaks, ståltråd, blomstertape, tapetkniv og vikletråd.

Cirka tre buketter med assorterte blomster. Det kan være lurt å bruke en kombinasjon av store og små blomster, så blir den ikke for tung, men du får allikevel fylt hele kransen.

God fantasi! Her er det uendelig med muligheter, tenk ut en fargekombinasjon og design som passer deg.

Bildeserie

Få inspirasjon til å lage din egen blomsterkrans

Fletter for førti tusen følgere

Oppskrift

Se oppskrift med rike illustrasjoner på tre ulike fletter nederst i saken

SØR-ODAL: Maria Sindre-Bjelke ble lei av at datteren kom hjem fra barnehagen med matrester i håret, så hun begynte å lage fletter. Nå gir hun ut egen flettebok.

Det var slik det begynte. I august skal Maria Sindre-Bjelke gi ut sin første bok, med instruksjoner om hvordan du lager ulike typer fletter. Det har gått fort. Det er ikke mer enn et år siden at hun virkelig begynte å flette på alvor.

Praktiske årsaker

– Flettingen kom til av ren nødvendighet, forklarer Maria, mens hun grer håret til datteren Emma Olivia.

Vi er på flettekafé hos Kaffejentene på Skarnes. Maria har vokst opp på Skarnes og i Engerdal, men bor nå i Trondheim sammen med familien. Hun benytter muligheten da hun først er hjemme en tur til å invitere inn gamle venninner og andre nysgjerrige til å lære mer om fletting. Emma Olivia stiller villig opp som modell.

Jeg har bare flettet fra april i fjor.

– Jeg har bare flettet fra april i fjor. Før det hadde jeg selvfølgelig flettet både mitt eget og andres hår, men det var først da jeg begynte å flette Emma at det utviklet seg, forklarer hun.

Emma Olivia er fire og et halvt år og har et flott, langt og tykt blondt hår. Hun skal egentlig ha mye av æren for at mamma Maria er blitt så dyktig til å flette.

– Siden hun har så langt hår, så hendte det til stadighet at det satt fast matrester og litt sånn da hun kom hjem fra barnehagen. Så da ble det fletting, smiler hun.

Mens Maria snakker, lar hun fingrene gli gjennom håret til Emma Olivia, og deler det opp i flere deler, før hun vever det sammen igjen til en intrikat flette. Det er ikke rent få ulike flettevarianter hun kan å lage.

Sosiale medier

– Det ble til at jeg prøvde ikke å lage samme frisyre hver dag. Jeg så på filmer på YouTube som inspirasjon for hva jeg kunne gjøre. Når du kan endel grunnleggende fletter, så kan du etter hvert lage mye mer. Og jo mer jeg lagde, jo mer fikk jeg lyst til å lage, forklarer hun.

Med fire barn i huset, hvorav to jenter, hadde hun nok hår å flette. Hun begynte så smått å legge ut bilder av flettene på Instagram, Twitter og Facebook under kallenavnet Flettemia.

– Det er så morsomt å se at hvis jeg legger ut en ny flette en dag så blir folk inspirert, og lager den samme dagen etter, forklarer hun.

Egen flettebok

Det tok ikke lang tid før Flettemia hadde fått en ganske stor følgerskare, med 4705 følgere på Facebook og rett over 40 000 på Instagram. Da forlaget Cappelen Damm oppdaget dette, var de kjapt ute med å foreslå at Maria kunne lage bok.

I den har jeg også tatt med et eget kapittel om hvordan du kan flette deg selv.

– Det har jeg gjort, og den skal gis ut i august. I den har jeg også tatt med et eget kapittel om hvordan du kan flette deg selv. Fletter er veldig populært nå – jeg ser det overalt hvor jeg går, og det er veldig mange som lager sine egne fletter. Det er en fin og billig hobby som hvem som helst kan drive med, sier Maria, som i løpet av noen timer har rukket å demonstrere nærmere et dusin ulike fletter som man kan lære seg ganske lett.

Emma Olivia har sittet imponerende stille gjennom det hele.

– Jeg tror hun liker det ganske godt. Hun synes i hvert fall at det er stas å få velge flette selv, sier Maria.

Emma nikker. Det er en av ekstragodene ved å ha selveste Flettemia som mamma.

Strikkflette

Bildeserie

Strikkflette

STEG FOR STEG – Slik lager du strikkflette:

Bildeserie

Oppskrift strikkflette

Ujevn treerflette og fiskebeinsflette

Bildeserie

Ujevn treerflette og fiskebeinsflette

STEG FOR STEG – Slik lager du ujevn treerflette og fiskebeinsflette:

Bildeserie

Oppskrift ujevn treerflette og fiskebeinsflette

Fossefallsflette

Bildeserie

Fossefallsflette

STEG FOR STEG – Slik lager du fossefallsflette:

Bildeserie

Oppskrift på fossefallsflette