Jetlag fra Statene

PENDLER MELLOM TURISTER OG KJØTTDISK: Haakon Sørhus er en av fire sommerverter på Kongsvinger Turistinformasjon. I den andre sommerjobben sliper han kjøttøksa og fileteringskniven i ferskvaredisken på Meny.

PENDLER MELLOM TURISTER OG KJØTTDISK: Haakon Sørhus er en av fire sommerverter på Kongsvinger Turistinformasjon. I den andre sommerjobben sliper han kjøttøksa og fileteringskniven i ferskvaredisken på Meny. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Han ankommer på sykkel, i knallrød Bergans. Så norsk som noen, men med jetlag, rett fra Statene.

DEL

– Jeg er flink med kniven, kan dele en kylling perfekt på 10 sekunder. Men om kundene spør om graving av laks, da sender jeg dem til en av proffene, sier Haakon.

7-torpsrunden

I ferskvaredisken går det i ett, på turistinformasjonen er det bedre tid til hver av kundene. Det er andre året han har vakter i turistinformasjonen, og han har svarene på rede hånd når vi spør hva han tilbyr ferierende nordmenn og utlendinger i vårt distrikt:

– Er det tyskere eller nederlendere, så anbefaler jeg 7-torpsrunden. De vil til skogs, ut i naturen. Er det skandinaver, så går jeg bare til vinduet her, peker på festningen og ber dem ta en tur dit opp.

Festningen har han vært glad i siden han kom til Kongsvinger som seksåring. De første to årene bodde de i nærheten, og mor tok ham ofte med opp på festningsvollene.

– Det var stas å kunne leke på kanonene. Stedet er fint både for voksne og barn, sier han.

Helamerikansk uttale

Etter ett års studier i Minnesota, har Haakon helamerikansk uttale på engelsken sin. Erfaringen hans fra i fjor, er at det er svært få turister fra «over there» i Kongsvinger. Men kommer de, har han planen klar:

– Da vil jeg holde på dem så lenge som mulig, for å få praktisert engelsk! Men ellers er de mest opptatt av overnatting, og å komme seg videre til Oslo og Bergen, sier han.

Haakon har nettopp avsluttet bachelor-studier i sosiologi og historie ved NTNU, med et innlagt år på Concordia College i Minnesota. Han søker alle mulige slags jobber, men helst noen «utaskjærs»:

– Jada, jeg sender cv til ambassader rundt om i verden, og andre spennende arbeidsplasser. Jeg skulle gjerne hatt en jobb ute, om så bare i kassa! Men hvem vet, kanskje drømmejobben dukker opp på Kongsvinger? sier 24-åringen, som inntil videre serverer turister og handlende med stor entusiasme.

Artikkeltags