Ei litt rocka årstid

I GITARHIMMELEN: Stian Fossum, Kongsvinger og Årnes, jobber cargo om dagen og spiller gitar i heavy metal-bandet Devil på fritida. Til høsten turnerer de Europa. ? Du skal vel ikke spørre en gitarist hvor mange gitarer han har. Jeg har så det holder, men det blir aldri nok, sier han i «gitarhimmelen» i hos Petter Haugen i Music Sound.

I GITARHIMMELEN: Stian Fossum, Kongsvinger og Årnes, jobber cargo om dagen og spiller gitar i heavy metal-bandet Devil på fritida. Til høsten turnerer de Europa. ? Du skal vel ikke spørre en gitarist hvor mange gitarer han har. Jeg har så det holder, men det blir aldri nok, sier han i «gitarhimmelen» i hos Petter Haugen i Music Sound. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Om du møter en veldig blid og mørkkledd skikkelse på høylyst dag, er det trolig gitaristen i Devil. Stian Fossum og gutta i bandet er klare for Europa.

DEL

Han har spilt i utallige bandkonstellasjoner med et mørkt tilsnitt. Stian er født og oppvokst i Kongsvinger, bor nå på Årnes og pendler til Oslo til en ytterst ansvarsfull stilling i Bring. På fritida er det Devil som duger.

Og det går så bra at gutta i bandet kan pakke utstyr og alt sammen i en minibuss og sette kursen for Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland når nettene blir lange og kulda setter inn her oppe på berget. Fansen venter.

Svart eksport

– Vi får så klart endel ekstra oppmerksomhet på grunn av bandnavnet vårt, sier Stian Fossum lakonisk over en kaffekopp inne i et helt vanlig lite serveringssted i Gågata.

Det skarpe og kraftige sollyset ville fått tusser, troll, hekser og demoner, slike som de synger om i det nye albumet, til å sprekke og det som verre er.

«Gather the sinners», ikke her på Vinger, men ute i Europa. Det er navnet på albumet som får fine kritikker ute blant europeere hvor fjell, fjord og laks også forbindes med eksportartikkelen norsk black metal.

– Vi er kanskje litt arketyper, vi får ofte spørsmål når vi er ute og reiser, hvordan det er å være et norsk heavy metal-band. Metal-fansen kommer jo fra hele verden, også i Latin-Amerika og de nye landene i Øst-Europa, de som har åpnet seg opp mot verden.

Det noe passende ordtaket at de færreste blir profet i eget land, det kan til dels brukes om Devil:

– Vi har en trofast tilhengerskare «utaskjærs». Vi fikk masse oppmerksomhet lokalt da vi fikk utgitt demoen og den første skiva vår. Mens folk faller litt fra her på Vinger, er det moro å finne skikkelig over-dediserte tilhengere rundt om ellers.

I en verden som snurrer fortere enn fortest er det nesten rørende at mange fortsatt satser på vinyl. Stian er standhaftig:

– Alle platene til Devil er utgitt på vinyl. Det er jo det som er selve formatet. CD er praktisk, streaming er helt greit, men skal du kose deg, da er det LP som gjelder.

– Store, tunge og veldig upraktiske?

– Det er hyggen, alt det rundt med å sette på ei plate. Men jeg har ikke LP-ene i stua, altså. De står på gutterommet!

Artikkeltags